/ / /

Fenntartható divat nyáron is? Igen!

A fenntarthatóság az egyik leggyakoribb hívószó manapság a kereskedelem, és azon belül természetesen a divattermékek, kiegészítők világában is. De mit is jelent a fenntartható divat pontosan? Milyen tévhitek élnek a köztudatban, és hogyan tudsz fenntartható ruhatárat kialakítani? Ezt a témakört járjuk körbe aktuális blogbejegyzésünkben.

Mit értünk fenntartható divat alatt?

Vannak ugyan alapelvek és alapfogalmak, amiket már megalkottak a témában nálunk jártasabbak, de összességében nehéz egzakt módon kifejezni, hogy mi a fenntartható. Azt talán könnyebb, hogy mi nem az.

Ha megérted, mi ennek a törekvésnek a célja, talán könnyebben ráérzel arra is, melyik márka, melyik termék valóban fenntartható, és melyik az, amelyik csak szeretné ezt a címkét magára aggatni. Ez a bizonyos cél pedig az, hogy úgy elégítsük ki az emberek igényeit, hogy nem romboljuk le a természetet, de mégis létrehozunk egy gazdasági produktumot.

Fenntartható divat és nyári szettek

A fast fashion és az ultra fast fashion márkák, amelyek ontják magukból a gyenge minőségű ruhákat, nagyon sok erőforrást használnak, vitatható minőségű termékeikkel rövid távú megoldást kínálva a vásárlóiknak. Egyértelmű, hogy ez nem fenntartható.

Az igaz, hogy a fast fashion márkák is előrukkolnak fenntartható kollekciókkal, de jó, ha megtanulod felismerni, hogy melyik termék valóban fenntartható, és mi az, ami csak a greenwashing (zöldre mosás) marketing eredménye. Az természetesen jó irány, hogy az el nem adott darabokat az új ruhák gyártásához alapanyagként felhasználják. Az is remek, hogy lehet leadni használt ruhákat, és aki megteszi, azt egy bizonyos összegű, levásárolható kuponnal ajándékozza meg a cég. A gond azonban a tömeggyártással van. Ha az megmarad, akkor a használtruha-gyűjtés ellenére sem beszélhetünk fenntarthatóságról.

A zöldre mosás elterjedésének oka, hogy akkor tudnak életben maradni a ruhagyártók, ha ők is fenntarthatóra váltanak. Egyre erősödik az elvárás, és lehúzhatja a redőnyt az a cég, amelyik nem tesz meg olyan lépéseket, amelyek a zöldítés irányába visznek. Ezért minden márka igyekszik magára aggatni a fenntartható jelzőt valahogy, de sok közülük valójában távol áll tőle.

Fenntartható divat nyáron

A legfenntarthatóbb ruhadarab az, ami el sem készül

A második legfenntarthatóbb, amit a szekrényedből szerzel be. A következő pedig, ami másodkézből, használtan kerül hozzád, majd utána következik az, ami újrahasznosított, felújított.

Talán azt a legfontosabb megérteni és beépíteni az életünkbe, hogy ha egy ruhadarabot hordtunk valahogy évekig, és meguntuk, annak nem kell a kukába kerülnie. Érdemes újragondolni, más helyzetekben, más kiegészítőkkel, vagy akár egy kis átalakítással tovább viselni. Nem az az egyetlen út, hogy mindig újat és újat vásárolsz.

Élet a fast fashion-ön túl

Ha pedig mégis másra vágysz, akkor sem csak fast fashion boltokban lehet vásárolni. Be lehet szerezni ruhákat, kiegészítőket másodkézből is. Megértjük, hogy nem mindenki szeret turkálóban vásárolni, de ahhoz, hogy használt, de jó állapotban lévő ruhákat szerezz be, már nem is muszáj ilyen boltokba menni. Léteznek zárt Facebook-csoportok, ahol használt ruhákat lehet adni-venni, vannak ruhacserék, garázsvásárok, és bár itthon még nem nagyon elterjedt, de létezik ruhakölcsönzés is. Mi például a Yurkov Akadémia tagjai számára létrehoztunk egy ilyen használtruha csoportot, ahol a tagok egymás között tudják adni-venni ezeket a darabokat.

Fenntartható divat nyáron

Magyarországon általában csak a nagyobb eseményekre szokott szóba jönni a kölcsönzés, pl. egy esküvői ruhánál vagy egy nagyobb értékű alkalmi ruhánál, amelyet csak egyetlen alkalomra viselnél. Tőlünk nyugatra azonban már elterjedtebb a hétköznapi ruhák kölcsönzése is. A kölcsönzés úgy működik, mint pl. egy könyvtárban. Az ügyfelek kiválasztanak pl. farmernadrágot, dzsekit, pulóvert, inget, amelyeket egy bizonyos összegért cserébe bizonyos ideig viselhetnek, aztán visszaviszik a kölcsönzőbe és elhozhatnak helyettük más darabokat. Így rendszeresen megújul a külsejük, a gardróbjuk, jó minőségű és jó állapotú ruhákat viselnek, de nem kerül a szemétbe, ami még hordható, csak valaki már megunta vagy már nem jó a mérete. A kölcsönzés és a használt ruhák cseréje, adás-vétele tehát abszolút a fenntarthatóság felé halad.

Figyelj az anyagösszetételre is

A fenntartható divat jegyében mindezek mellett érdemes odafigyelned az anyaghasználatra is. Az anyagösszetételnél fontos, hogy vagy a természetes alapanyagokból készült termékeket keresd, mert az „jobban működik” a bőröddel, vagy pedig a fenntartható előállítású, vagy újrahasznosított alapanyagokat. Tehát olyan darabokat, amiknek az előállítása, és a későbbi, hulladékként való hasznosítása is egyszerű, és így környezetkímélő.

Fontos gondolnunk erre is ahhoz, hogy gyerekeink, unokáink is jól érezzék magukat még itt, a Föld bolygón.

A könnyen variálható ruháké a jövő?

Egyre szaporodnak azok a márkák, amelyek kisebb mennyiségben, környezetbarát vagy újrahasznosított anyagból készítenek ruhákat. Ráadásul olyan szabásvonalakkal és trükkökkel alkotják meg azokat, hogy akár több stílusban, sokféleképpen viselhetőek. Pl. egy ruha egy szép övvel és egy saruval városi szaladgálós szett lehet. Farmerdzsekivel és sportcipővel sportosabb, de megfelelő kiegészítőkkel, lazább övvel megkötve akár kényelmes fesztiválruha is válhat belőle. Magassarkú cipővel és clutch-csal pedig még elegáns helyre is tökéletes.

Fenntartható divat, jól variálható ruhák az Emporium & Yurkov Limited Edition kollekciójából

Ilyen sokféleképpen variálható az Emporium & Yurkov limited edition kollekciójának több darabja is, vagy pl. az Artonme ruhái is.

Azokról a nőkről, akik mindenben igyekeznek a fenntartható megoldást megtalálni, az a sztereotípiánk él, hogy ökomami külsejük van. Holott a fenntartható divat részei az elegáns szettek is.

Fenntarthatóság önismeret nélkül nem létezik

Ez egy közismert mondás, nem mi találtuk ki, de milyen igaz! Úgy tudod magadra szabni, amit vásárolsz, és úgy nem halmozol fel felesleges, végül nem kihasznált holmikat, ha ismered önmagadat, a színeidet, a testalkatodat, a stílusodat, és nem utolsó sorban az élethelyzeteidet és a szokásaidat.

Online stíluskurzusunkat olyan tudatos nőknek állítottuk össze, akik pont erre az önismeretre és tudásra vágynak, hogy minden reggel azt a szettet ölthessék magukra, amelyikben a legjobban érzik magukat. Igényeld te is a 10 részes tudásanyagot!

Ne maradj le a stílustippekről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb híreinkről és stílustippeinkről.

Ez is érdekelhet:

Emelj a megjelenéseden kalappal!

Lássuk, mik lesznek a 2022-2023 őszi/téli trendek!

Pocakos szettek: így lehetsz stílusos kismama

Tegnapi árak – holnapi megjelenés

Beszéljünk az eper testalkatról!

Elegáns szettek a fekete-fehéren túl

Alapruhatár-
tervező

Amilyen a gardróbod, olyan az életed

Tudd meg, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba stílusos harmóniát a ruhásszekrényeden keresztül! 😊

Még több olvasnivaló: