Bőr, műbőr vagy vegán bőr?

A bőr a ruhák egy természetes és ősidőkig visszanyúló alapanyaga. Manapság azonban egyre több alternatívája, helyettesítője bukkan fel a divatban és egyéb területeken is. A bőralternatívák népszerűsége nő, ennek okai főleg környezetvédelmi és állatvédelmi szempontok, bár közelebbről megnézve a tényeket meglehetősen nehéz eldönteni, melyik verzió a környezetterhelőbb, és melyik a fenntarthatóbb.

Lássuk, milyen bőr, műbőr vagy bőrhatású anyagok közül válogathatsz, és mit is takarnak ezek valójában:

Igazi bőr

Az igazi bőr talán a legelterjedtebb. Tartósságáról megbizonyosodhattunk az évtizedek során. Valószínűleg nálad is lapul egy bőrdzseki vagy bőrcipő a gardróbban, amit még az özönvíz előtt szereztél be, és nem fogott rajta az idő.

Ugyanakkor a bőr sok-sok aranyos, szó szerint bociszemű állat élete árán kerül a boltokba. Őket elsősorban a húsukért tenyésztik, a bőrük melléktermék, ezért sokan gondolják, hogy vétek nem használni, hiszen különben szemétbe kerülne. Ettől függetlenül dilemmát okoz, hogy jól érezzük-e magunkat valamiben, ami nemrég még egy állat háta volt, és az is, hogy az ipari marhatenyésztés a kutatók szerint is az egyik legkörnyezetterhelőbb iparág a világon. Ma már számos alternatíva áll rendelkezésre, ha nem szeretnéd ezt támogatni.

Műbőr

A műbőr, akárcsak a műfenyő, nagy vitákat vált ki. Lényege, hogy bőrhöz hasonló anyagot hoznak létre, amely valójában egy textilre felkent műanyagréteg, amely szárítás után bőrhöz hasonlóan néz ki. Ma már nagyon szép műbőröket gyártanak, a tartósságuk azonban nem az igazi. Néhány év után megrepedeznek, apró „cafatokra” málnak szét. Igaz, ügyes kézzel és textilfestékkel ezek az esztétikai hibák kijavíthatók, de felmerül a kérdés, érdemes-e emellett dönteni, ha hamar a szemétre kerül, és soha nem bomlik le.

Bőr, vegán bőr, műbőr

Vegán bőr

A vegán bőr kifejezést sokszor tévesen használják még a ruhamárkák is, ezért tisztázzuk, miről is van szó. A vegán életmód kerüli az állatok használatával járó termékeket valamennyi élethelyzetben a táplálkozástól az öltözködésen át egészen a kozmetikumokig. Tehát a vegán bőr nem azonos a műbőrrel, lényege, hogy semmilyen állati összetevőt nem tartalmaz, növényi rostokat azonban annál inkább. A legtöbb esetben azonban ezeket is műanyaggal keverik és egy textilre kenik fel, tehát nem feltétlenül lebomlóak.

Létezik már olyan vegán bőr, amely ananászrostokból, gombából vagy almából készül. Ezek jelenthetik a bőralternatívák jövőjét, de még nem érhetők el minden sarkon, a folyamat elején járunk.

A vegán bőr előnye, hogy nagyon jó érzés benne lenni. Kellemes az anyag esése, és nem reped meg úgy, mint a műbőr.

Melyik bőrt válaszd?

Hogy kinek melyik a szimpatikusabb, környezettudatosabb és fenntarthatóbb, az körülbelül olyan, minthogy valaki a műfenyőre vagy az igazira esküszik. Az ember nem tudja, melyik ujjába harapjon. Bár halkan megjegyezzük, bőrt egyáltalán nem muszáj venni. A legjobb választás talán az újrahasznosított bőr, de lehet úgy is dönteni, hogy egyiket sem viszed haza, és ettől még lesz mit felvenned.

Bőr, vegán bőr, műbőr, hogyan illeszd a stílusos öltözködésbe

Ha viszont szeretnéd beemelni valamelyik verziót a ruhatáradba, akkor:

Így emeld be a bőrt a ruhatáradba!

A sportostól a vagányon át az elegánsig sokféle szettbe illeszkedhet. Mindig bátorítunk, viselj nyugodtan bőr bakancsot egy egyrészes, romantikus hatású, akár virágmintás ruhához is. Ha mégis úgy érzed, üti egymást a kettő, told el a szetted rockos irányba egy bőrkabáttal, és az összhatás nagyon vagány lesz.

Az alapruhatár részeként mindig megemlítjük a klasszikus motoros bőrdzsekit. Nagyon jól variálható darab, és időtálló. Sosem megy ki a divatból, maximum az változik, hogy mivel trendi hordani és mivel nem.

Meg kell említeni a kiegészítőket is, egy bőrtáska, bőröv, bőrcipő vagy akár újrahasznosításként bőrcsíkokból készült ékszer fel tudja dobni a szettedet. Persze válassz jól színt, méretet, fazont – és figyelj, hogy ne legyen túl sok a jóból.

Bőr, vegán bőr, műbőr, hogyan illeszd a stílusos öltözködésbe

A bőr bőrrel szett általában nem ajánlott. Agyon tudja nyomni az összhatást. Azonban ez a szabály lazult valamennyit az elmúlt években, ma már mi is szoktunk olyan szetteket összeállítani, amelyekben pl. egy bőrleggings és egy bőr bokacsizma kerül egymás mellé, vagy bőrnadrághoz puha, lágy esésű vegán bőr blúzt választunk.

Ha szeretnéd tudni, neked mi áll jól, jelentkezz online stíluskurzusunkra, ahol megtanítjuk neked az alapokat!

Ne maradj le a stílustippekről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb híreinkről és stílustippeinkről.

Ez is érdekelhet:

Oversize – kényelem és stílus egyben

Milyen egy stílusos férfi?

Sportosból elegáns – elegánsból sportos

Nyári szettek: Így vágj neki stílusosan a nyárnak!

Mentsd át nyári ruháidat az őszbe!

A turkálózás művészete

Alapruhatár-
tervező

Amilyen a gardróbod, olyan az életed

Tudd meg, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba stílusos harmóniát a ruhásszekrényeden keresztül! 😊

Még több olvasnivaló: