A turkálózás művészete

Turkáló, second hand, vintage

Jó 15 évvel ezelőtt még cikinek éreztük, ha valaki turkálóban vásárolt, mára viszont a second hand vagy vintage hangulata és jelentése átértékelődött. Megérkezett a divat világába is az a fajta tudatosság, amely a másodkézből származó, sokszor egyedi darabokat a megfelelő szintre emeli, értéknek tekinti. A legelterjedtebb „turkáló” kifejezést nem is nagyon szeretjük már használni rá, hiszen nem fejezi ki azt a környezettudatos, emberséges és egyediséget magába hordozó vásárlást, amit kellene. De lássuk, miért is jó másodkézből ruházkodni!

A turkáló előnyei

  • Mindig találhatsz valami különlegességet
  • Kevés pénzből is fel tudsz ruházkodni
  • Nem a kiszolgáltatott rétegeket (pl. gyerekmunkások) kizsákmányoló iparágat támogatsz a pénzeddel
  • Minden új ruha előállítása a fast fashion világában jelentős környezetszennyezéssel jár, a használt ruhák vásárlásával ezt sem támogatod
turkalo, second hand, vintage ruhák

Mire nem jó a turkáló?

Nem alkalmas gyors vásárlásra. Való igaz, hogy itt nem tudsz úgy vásárolni, hogy már kinézed előre az interneten a vágyott ruhadarabot, beszaladsz a boltba, leakasztod a vállfáról és felpróbálás nélkül már viszed is haza.

A turkálózás időigényesebb, de egyben szórakoztatóbb műfaj ennél. Sosem tudhatod előre, mit találsz, és azt sem, hogy mit nem. Elképzelhető, hogy egy teljesen egyszerű fehér pólóet, egy topot vagy egy fekete szoknyát szeretnél venni, és épp az nem lesz a bolt kínálatában, de az is, hogy a szivárvány minden színében és valamennyi méretben ott fog sorakozni a polcon, és azt sem tudod, melyiket válaszd.

turkalo, second hand, vintage ruhák

Ezért annak van nagyobb esélye, hogy egy olyan darabot fogsz találni és abba fogsz beleszeretni, amire eredetileg nem érezted, hogy égető szükséged lenne. Ilyenkor nem árt, ha a fejedben van a teljes otthoni gardróbod, és el tudod dönteni, hogy csak tetszik az a különleges darab, vagy lesz is mivel felvenned, bele tudod-e illeszteni a ruhatáradba.

A mai turkálók már ügyesen rendszereznek

Nem úgy kell elképzelni, hogy borzasztó fertőtlenítőszagú (emiatt se aggódj, otthon könnyű kimosni, a finomabb selyem stb. anyagokat pedig elviheted a tisztítóba) rongyokat borítottak össze egy hatalmas ládába. Már sok helyen léteznek olyan vintage boltok, ahol szín szerint vagy termékkategória alapján különítik el, és gyönyörűen felakasztják, összehajtják a ruhákat az eladók . Így könnyebb eligazodnod a kínálatban és összeállítani magadnak egy megfelelő szettet.

turkalo, second hand, vintage ruhák

Ehhez persze jó, ha tudod, mi is áll jól neked. Ismered magad, hogy milyen szabásvonalak és milyen színek előnyösek, és mik azok, amelyeket a színtónusod vagy a testalkatod miatt érdemes kerülnöd.

Ha még nem vagy ennek a tudásnak birtokában, és szeretnél többet megtudni a testalkatodnak és színtónusodnak megfelelő öltözködésről, akkor az online stíluskurzust neked állítottuk össze.

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Neked ajánljuk

Kardigán stílusosan

Hűvös van, beszéljünk a kardigánokról!

Amikor úgy, mint most, lehűl az idő, de nem szeretnénk április derekán újra a téli ruháinkhoz nyúlni és hóembernek öltözni, akkor kézenfekvő megoldás a kardigán

Nadrág a farmeren túl: overall

Nadrág a farmeren túl

Tedd a szívedre a kezed és valld be: hányszor nyúlsz a kedvenc farmernadrágodért, amikor fel kell kapnod valamit? Mindig? Vagy legalábbis az esetek 90%-ában? Pedig