Emelj a megjelenéseden kalappal!

Neked is van legalább egy kalapod, ami nagyon tetszik, mégis a szekrény mélyén van elrejtve és elfeledkezel róla, amikor fel tudnád venni? Pedig a kalap egy olyan stíluspluszt ad a megjelenéshez, aminek kedvéért érdemes foglalkoznunk vele. Ráadásul nyáron az erős napsugárzás ellen is véd… Mi kell még?

kalap elegáns stílus

Kalapválasztás előtt: mekkora a fejméreted?

Ha kalap vásárlására vagy készíttetésére adod a fejed (haha), először is meg kell határozni a méretet. Míg álmunkból felkeltve is tudjuk, hányas cipő vagy milyen méretű nadrág jó ránk, a fejméretével szinte mindenki bajban van.
Úgy tudod megállapítani, ha a homlokod közepének vonalában, a fül legmagasabb pontjától kb. 1 cm-rel feljebb megméred a fejed körvonalát (ha ott szereted viselni, de van, aki úgy érzi, neki jobb, ha a füle tetejét fedi). 54-60 cm közötti értékek az általánosak.

A helyes méretválasztás azért is nagyon fontos, mert így nem kell folyton izazgatnod, nem fogja lefújni a szél sem a fejedről. Akkor jó, ha nem szorul túlságosan, de nem is csúszkál a fejeden. Természetesen a kalapszalag is megoldás arra, hogy ne vigye el a szél a fejfedődet, vannak ilyen helyes kalapok, amelyeken eleve van kötő, ezeket is bátran kipróbálhatod.

kalap, kalapdivat, stílus

A méret után a legfontosabb a forma kiválasztása

Van-e olyan, amelyiket nagyon szereted? Talán már sejted a korábbi blogjaink és videóink alapján, hogy itt is az arcod formája a lényeg, az határozza meg, milyen kalap áll jól. Lehet kerek, négyszögletes vagy ovális az arc, mind-mind más kalappal fog összeilleni. Ha az álkapcsod széles, akkor a kalapot hordhatod magasabban, a hajtőig feltolva, hogy hosszában nyújtsuk vele az arcot.

Bár eredetileg a kalap egy nagyon elegáns, arisztokratikus darab, manapság hipsteres szettekbe is illeszthető. Egy fekete-fehér csíkos felsőrész és vörös rúzs mellé egy fekete, karimás kalap, akár lazán egy picit feljebb tolva, tökéletes városi „adsz magadra” hangulatú összeállítás.

széles karimájú kalap

Csak a hosszú hajúaknak áll jól a kalap?

Természetesen rövid hajjal is viselhetsz kalapot, sőt, vannak olyan alkalmi darabok, amelyek feltűzött, kontyolt hajhoz is remekül állnak. Akár rövid, akár hosszú hajjal viseled, a kalapnak van egy hajlapító tulajdonsága. Amikor úgy döntesz, hogy leveszed, egy kicsit kell igazítani a frizurádon. A kalap tehát nyomot hagy maga után a frizurán, de ha a homlokodon is nyomot hagy a széle, az már baj, az azt jelenti, hogy kisebb méretet viselsz, mint amilyen ideális lenne.

A rövid frizurájúaknak egy jó hír, hogy még akár pluszt is jelenthet esetükben, hogy nem növesztették meg a hajukat, hiszen a kalappal az arcuk és a nyakrészük is plusz figyelmet fog kapni.

kalap

Kalap frufruval?

Ha nem hajlakkal felállított, beigazított frufruról van szó, hanem laza, puha a haj, akkor azzal is jól működik a kalap. A feltupírozott, lakkozott hajat viszont le fogja lapítani, erre érdemes előre gondolni.

Klasszikus darab a Fedora kalap

A Fedora sajátossága, hogy a kalap koronája (ami a karima felett levő felső rész) be van horpasztva. A két rész találkozásánál általában szalag található, ami lehet selyem, bőr, hasított bőr, gyöngyök vagy bársony… tulajdonképpen csak a fantázia szab határt ennek is. Sőt, készíttetett kalapnál ez a ripszalag akár cserélhető is lehet, és akkor az aktuális szettedhez tudod megválasztani, mit teszel rá.

aszimmetrikus kalap

Aszimmetrikus kalap hatása

Ahogy az egyéb ruhadaraboknál is elmondjuk mindig, úgy a kalapokra is igaz: az aszimmetrikus darabok nyújtják az összeképet. Egy szögletes vagy széles arcú hölgynek a magas koronájú, aszimmetrikus, tehát féloldalra billentve viselt vagy hullámos karimájú kalapok nyújtó hatásúak lesznek az arcához.

Ha szeretnéd megtanulni, milyen színek, szabásvonalak és stílus áll neked jól, várunk legközelebbi kiscsoportos stíluskonzultációnkon.

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Neked ajánljuk

Kardigán stílusosan

Hűvös van, beszéljünk a kardigánokról!

Amikor úgy, mint most, lehűl az idő, de nem szeretnénk április derekán újra a téli ruháinkhoz nyúlni és hóembernek öltözni, akkor kézenfekvő megoldás a kardigán

Nadrág a farmeren túl: overall

Nadrág a farmeren túl

Tedd a szívedre a kezed és valld be: hányszor nyúlsz a kedvenc farmernadrágodért, amikor fel kell kapnod valamit? Mindig? Vagy legalábbis az esetek 90%-ában? Pedig

Stílusos napszemüveg divat

A napszemüveg is öltöztet

Manapság már évszaktól függetlenül divatos kiegészítő a napszemüveg, de amint megjelenik az első tavaszi napsugár, a kereslet felélénkül iránta. Egy-egy szettet nagyon fel tud dobni,