Tudom, Anyu! Sapka, sál…

Sapka, sál, kesztyű stílustanácsadás

Ha száz nőt megkérdeznénk, szeret-e sapkát hordani, szinte biztos, hogy alig akadna néhány olyan köztük, aki kimondottan rajong a téli fejfedőkért. Oda a gondosan beigazított frizura, és a legtöbben „golyófejűnek” érezzük magunkat sapkában. A haj és a fejbőr egészsége azonban megsínyli, ha a nagy hidegben fedetlen fejjel lépünk utcára. Mit lehet hát tenni?

Ha hideg van, akkor hideg van. Nem érdemes kockáztatni az egészségedet a divatozás oltárán. De eláruljuk, nem csak úgy viselhető a sapka, sál, kesztyű vagy akár a kapucni, hogy oda a divatos külső.

Így nem lesz a sapkától golyó a fejed

A kötött sapkák, akár vékonyabb, akár vastagabb anyagból készülnek, sokszor teljesen elfedik a hajadat és túlságosan magára hagyják optikailag az arcodat. Próbáld ki, hogy ha olyan a frizurád, hogy van elől egy kis frufrud vagy hosszú elől is a hajad, akkor a sapka alól hagysz egy kicsit kikandikálni belőle. Így sokkal csinosabb lesz.

Svájci sapka

Csikicsukizik a divat világával a svájci sapka. Hol felbukkan, hol eltűnik. Most abszolút része a stílusos öltözködésnek, használd te is bátran. A svájci sapka szintén nem az a fejre simulós fazon, ami lenyomja a frizurádat, és még játszhatsz vele úgy, hogy féloldalasan viseled, vagy választasz egy merész színűt belőle.

A fejbúbnál lenyomott haj parája ellen jó megoldás a kötött, vastag fejpánt, amely védi a fej nagy részét, a fület is és a homlokot is, de nem lapítja le hátul a frizurát.

Frizurabarát kapucni nagy sálból

Az oversize, azaz túlméretezett sálak nagyon futnak most. Ezt a fazont ne úgy használd, ahogy a keskeny, de hosszú kötött sálakkal gyerekkorodban tanultad, hogy egyszerűen körbetekered vele a nyakadat vagy kötsz egy csomót rajta elől. Praktikus inkább úgy körbevezetni a nyakad és fejed körül, hogy legyen egy tömege a fej körül. Kötheted olyan buggyosra (a hátul elhaladó részén), hogy nem nyomja le a hajadat.

Nem kizárólag nyári darab ám a baseball sapka sem. Kapható belőle többféle meleg, vastag anyagból is. Valamint vannak olyan fazonok, amelyeket a füled felső részére is rá tudsz húzni, de ezt egy picit nagyobb méretű hagyományos baseball sapkával is megteheted.

Szőrme sálhoz szövetkabát

Szőrme sapka vagy usánka

A szőrme sapka is jól tud kinézni, fiatalabb és idősebb hölgyeknek is. Arra kell itt vigyázni, hogy a hajad színétől eltérőt válassz. A hétköznapi viseletben túl sok, ha a kabát is szőrme hozzá. Szövetkabát, csinos vonalú pufi kabát, bőrkabát is jobb választás, mint szőrme a szőrméhez. Elegáns alkalmakra persze más a helyzet.

Usánka, szőrme sapka

Az usánka lényege, hogy a fülrésznél is lelóg és melegít. Ez a fülvédő nagy zimankóban az áll alatt megköthető, de ha épp nincs rá szükség, akkor a fejtetőre is fel lehet kötni vagy patentolni. Lehet belőle szőrmés bőr verziót is kapni, de akár pufi anyagból sportosabb változatot is.

Fekete sapka, fekete sál – jó választás?

Ne feledd, hogy a sálat és az sapkát az arcodhoz közel viseled. Tehát figyeld, milyen színtónusba tartozol, és milyen arcformájú vagy, és ahhoz passzolót válassz.

Nagy karimájú fekete sapka

A nagy karima pl. valakinek nem előnyös, mert szélesíti az arcát, másoknak a fekete kiegészítők nem praktikusak, mert öregítik.

Kalap stílustanácsadás

Színek orgiája?

Amikor valami már hangsúlyos rajtad, pl. a kabátod színe vagy egy pár kesztyű, akkor nem kell egyéb erőteljeset is viselned, sőt! A kevesebb több elv itt is érvényes. Az is túl sok, ha minden kiegészítőd más-más színű vagy mintájú, de az is, ha ugyanaz a szín ugyanolyan árnyalata vonul végig az egész szetteden, tehát pl. egy babarózsaszín sapkához ugyanilyen színű sál, kesztyű, táska, cipő… hű, ne tedd ezt magaddal! Ha van egy hangsúlyos sapkád, a többi kiegészítőt vagy hagyd el teljesen, vagy legyenek alig észrevehető darabok.

Színes sálak nem a megszokott módon viselve

Néhány szó a kesztyűről

Kesztyűből nagyon szép és elegáns hosszú ujjú darabokat lehet kapni. Érdemes inkább ilyet viselni, mint a csuklónál végződőt, ha nem szeretnél fázni. Vagy ha elegáns megjelenésre vágysz. Különösen jó szolgálatot tesz, ha amúgy a ruhád nem túl vastag és meleg. A kesztyűre nem szoktunk a réteges öltözködés részeként gondolni, pedig egy szép darab öltöztet és akár könyökig felér vagy valamennyivel felette is végződhet.

Ha érdekel, hogyan tudsz ügyesen bánni a színtónusoddal és a testalkatoddal, kérd online stíluskurzus anyagunkat! 

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Neked ajánljuk

Nadrág a farmeren túl: overall

Nadrág a farmeren túl

Tedd a szívedre a kezed és valld be: hányszor nyúlsz a kedvenc farmernadrágodért, amikor fel kell kapnod valamit? Mindig? Vagy legalábbis az esetek 90%-ában? Pedig

Stílusos napszemüveg divat

A napszemüveg is öltöztet

Manapság már évszaktól függetlenül divatos kiegészítő a napszemüveg, de amint megjelenik az első tavaszi napsugár, a kereslet felélénkül iránta. Egy-egy szettet nagyon fel tud dobni,

Tavaszi átmeneti kabát ötletek

Átmeneti kabát tavaszra hangolva

Ha átmeneti kabát kerül szóba, zsigerből jön a bőrdzseki, farmerkabát vagy a ballonkabát. Szeretnénk azonban ezt a palettát kitágítani, mert ebben a témában sokkal több