A fürdőruhaválasztás titkai

A fürdőruhaválasztás talán a legnehezebb feladat az öltözködésben. Itt számít leginkább, hogy tudd, mi áll jól neked, hiszen amikor viseled, már a legalsó rétegig leszel levetkőztetve, és nehéz már bármit is takargatni, ha nem előnyös modellt választottál.

Gondolj bele, mennyire vagy magabiztos a fürdőruhádban! Még mi is, akik tudjuk jól, mi áll jól nekünk, kevéssé szeretünk ebben a ruhadarabban mutatkozni. Mirtill például elárulta, hogy legtöbbször csak napozni viseli, amíg fekszik, és amint feláll, magára vesz egy könnyed kimonót, vagy egy farmer sortot, vagy egy lenge pólóruhát. De azért biztatunk téged, találd meg a számodra legjobb darabot, és boldogabb lesz a nyaralásod.

Fürdőruha és kimonó

A megfelelő méret a fürdőruhaválasztás titka

A melltartók esetében már többször elmondtuk, hogy a nők többsége rossz méretet választ. Nincs ez máshogy a fürdőruha felsőrészével sem. Ha nem megfelelő a méret, akkor lejjebb kerül a melled, mint ahol lehetne, és így rövidebb lesz a derekad. Ez pedig tömeget növel, azaz kövérít. A pontos méretet tehát érdemes meghatározni. A mellbőségedet melltartót (de nem szivacsosat) viselve a mellcsúcs magasságában mérd meg, majd mérd meg külön a mell alatti testkörfogatodat is, ez a két méret fogja kiadni, milyen felső lesz ideális számodra.

Az első kényes terület: a mell

A nagyobb mellű hölgyek gyakran panaszkodnak, hogy a fürdőruha nyakba akasztós vagy vállpántja a nagy súly miatt bevág, és ez már néhány perc után is fájdalmas, hát még egész nap viselve. Ez azonban nem kell, hogy így legyen. A jól elkészített fürdőruhát nem a nyakpánt vagy vállpánt tartja, hanem akkor is a helyén kell maradnia, ha a pántot leengedjük. Ha nem is 100%-ig, de 90%-ig tartania kell. Válassz tehát olyan modellt, ami ezt tudja, és megszabadulhatsz a pánt fájdalmas bevágásától.

Fürdőruhaválasztás titka

Ha sportolni is szoktál a strandon, pl. röplabdázni, akkor fontos, hogy még a próbafülkében próbáld ki, hogy nagy mozdulatok esetén vagy előre hajolva, leguggolva is a helyén marad-e a fürdőruha.

Akinek nagy a cicije, és rövid a felsőteste vagy akár a nyaka is, az olyan fürdőruhát válasszon, amelyiknek a pántja V vonalú a nyakrész és a mell között. Ez a fazon nyújtani fogja a nyakat, karcsúsítja a felsőtestet.

Azok az egyrészes darabok, amelyek mélyen nyitottak elől, tehát bőven a mell vonala alatt is még tart a kivágásuk, olyanoknak állnak csak jól, akiknek vagy pici a cicijük, vagy áll még, mint a cövek, nincs kicsit sem megereszkedve.

Mélyen kivágott fürdőruha

Aki a cicijét optikailag nagyobbítani szeretné, a balkonette-hez hasonló fazonú felsőrészt válasszon, az ugyanis nem vágja el a cicit több részre, mint a háromszög alakú bikinifelsők, és így teltebbnek, nagyobbnak mutatja azt. Szintén mellnagyobbító hatású minden olyan fürdőruha felsőrész, ami fodros, csillogó, flitteres, gyöngyökből kirakott, vagy a most divatos és sok helyen kapható megcsavart anyagúak is, amelyek egy plusz anyagréteget helyeznek a mellrészre, így látványra nagyobbítanak. Körte testalkatúaknak is ezeket a fazonokat ajánljuk.

Sok olyan hölgy jött korábban hozzánk a stílustréningekre, akinek műtét után mellprotézise van, vagy akinek feltűnően nem egyforma méretű a két melle. Ha az olcsó komfekcióboltokban nem is, a hazai prémium fürdőruhakészítő márkáknál találsz ezekre az esetekre fejlesztett termékeket.

A másik kényes terület a has, derék, csípő vonala

A pocakosok vagy derékon hurkások megmentője az a fajta fürdőruha, aminek a külső anyagrétege kicsit ráncolt, húzott. Az ilyen fürdőruha nem mutatja meg szorosan a testedre tapadva minden apró részletét, hanem a ráncolt részen jótékonyan elfedi a kis hurkákat.

Hasat takaró ráncolt fürdőruha

Aki úgy érzi, rövid a dereka, annak a tankini vagy az egyrészes fürdőruha lesz előnyös.

Hozzánk fordult egy hölgy, aki több császármetszés után szeretné azt a bizonyos részt takarva tartani, de nem tetszenek neki az – amúgy most divatos – magas derekú mamibugyik. Neki az egyrészes fürdőruhákat vagy a tankiniket ajánljuk.

A harmadik kényes terület: a popsi

Ha már bugyi, azt is fontos tudni, hogy sokan érzik, hiába választották a jó méretet, a guminál a popsit mégis kettévágja. Erre két megoldás van. Egyrészt valószínű, hogy nem jól igazítottad el magadon, és igazából, mint egy kis fürdősort, a fenék alá kell érnie, így nem vág be. A másik lehetőséget a sok helyen kapható brazil bugyik jelentik. A szélükön nincs varrás, hanem olyanok, mint a lézervágott bugyik, így ezek sem vágnak be.

Fürdőruhaválasztás okosan

Ha a felső és az alsó méreted nem egyforma

Nem vagy vele egyedül, ha az a problémád, hogy a felsőből és az alsóból más-más méretre van szükséged. Egyre több bolt, egyre több márka engedi már, hogy összeválogasd a felsőt az alsóval, külön vannak beárazva is. Olyat is csinálhatsz, hogy ha pl. a felsőtestedet szeretnéd hangsúlyozni, akkor felsőrésznek egy mintás, színes vagy csillogó anyagút vásárolsz (ez pl. a körte testalkatúaknak jöhet jól), míg bugyinak egy semlegesebb, kevésbé hangsúlyos színűt. És persze fordítva is működik: ha a csípődet, popsidat szeretnéd hangsúlyozni (pl. a fordított háromszög testalkatúaknak), és a felsőrészt nem annyira.

Jó fürdőruhaválasztás: virágmintás átlapolt fürdőruha

Fürdőruhaválasztás utcára vagy partira?

Egyre több olyan fürdőruha létezik, ami utcai viseletre vagy medencés esti partira felsőrészként is megállja a helyét. Sorttal, szoknyával, kimonóval vagy egy könnyű farmerkabáttal is hordhatóak.

A fürdőruháknál tehát nagyon fontos tudnod, mi áll jól neked, és mi az, amit el kell felejtened. Ha még nem vagy tisztában a tudatos öltözködés alapjaival, jelentkezz online stíluskurzusunkra, és megtanítjuk.

Ne maradj le a stílustippekről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb híreinkről és stílustippeinkről.

Ez is érdekelhet:

A ropogós ing unalmas? Dehogy!

A női önbizalom és a stílus – 1. rész

Nyári cipőtrükkök

Otthon is csinosan

Beszéljünk az eper testalkatról!

Télen szoknya? 6300-an mondtatok rá igent!

Alapruhatár-
tervező

Amilyen a gardróbod, olyan az életed

Tudd meg, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba stílusos harmóniát a ruhásszekrényeden keresztül! 😊

Még több olvasnivaló: