Beszéljünk az eper testalkatról!

Eper testalkat

A fókuszban az eper testalkat. Ehhez nem kell vendéget hívnunk vagy az interneten keresgélnünk stockfotókat, hiszen a saját Yurkov csapatunkat is erősíti egy hölgy, aki épp ilyen. Stílustanácsadó kolléganőnktől, Kádár-Németh Kingától első kézből tudjuk, milyen kihívásokkal néznek szembe „az eprek”. Nekik hoztunk most néhány tanácsot.

Eper testalkat: keskeny csípő, széles váll

Az eper testalkat jellemzője, hogy a vállcsúcs pontja kijjebb esik, mint a csípő csúcspontja. Úgy tudod ellenőrizni, hogy ebbe a testalkati körbe tartozol-e, hogy a vállad legszélesebb pontjáról leengedsz egy mérőszalagot, és megnézed, hogy a csípőd és a padló felé lógó szalag között marad-e még egy kis rés. Ez általában egy kis ujjnyi, kb. egy centiméternyi rés. Annyira kicsi, hogy hajlamos lehetsz legyinteni rá, mintha nem is lenne. De hidd el, nagyon is jelentős! 

Eper testalkatra szélesített vállú vagy puffos ujjú felsőrészek

Egyik oldalon 1 cm, másik oldalon 1 cm, az már 2 cm, és ez már befolyásolja, milyen szabásvonalú, milyen anyagú ruhák állnak jól neked. Sőt, azt is, hogy miben érzed kényelmesen magad.

Minden zakó felcsúszik a nyakadba és feszül a válladon?

Titokzatoskodás helyett bele is vágunk a konkrétumok közepébe. Az eper testalkatúak válla tehát szélesebb a testük egészéhez képest, mint amit a konfekció ruhák szabásvonala általában alapnak vesz. Az eltérés pedig nyakba felcsúszó, vállnál túlságosan feszülő (mintha kicsi lenne) zakót eredményez. Ha még válltömést is varrtak abba a vállba, akkor még kevésbé szokott passzolni. 

A háton sem szépen fekszik fel egy blúz, póló vagy zakó, hiszen olyan, mintha épp egy kicsit szűk lenne, ráncosodik, hurkákban felcsúszik, vagy nagyon feszül. Nem is szép és nem is kényelmes viselet. A gond fokozódik, amikor a blézert vagy zakót be is gombolja egy eper alkatú hölgy. A begombolástól még jobban feszülni kezd, és a nyaknál, a mellkasnál is elemelkedik, a vállnál szoros lesz, a háton pedig redőződik.

Sajnos ugyanez tapasztalható a mellrésznél is. A felsőtest a váll szélessége miatt optikailag és centikben mérve is picit szélesebb, mint más testalkatoknál, ezért nehezebb kényelmes és szépen felfekvő felsőrészt találni hozzá a boltokban. Kinga úgy mesélte, hogy bár neki a picit rövid nyaka miatt a V-kivágású felsőrészek jobban állnának, mégis sokszor a kerek nyakút választja, mert az jobban felfekszik a váll-nyak-mellkas részén a testére.

Mi a megoldás, ha te is ezzel a kihívással nézel szembe?

Lehet, hogy elsőre nem hinnéd, hogy a vállat még jobban hangsúlyozó darabokhoz kell nyúlnod, de bizony ez az igazság. Azok a blézerek, amelyek erőteljesen kiemelik a vállat, vagyis tettek beléjük egy olyan válltömést vagy vállhosszabbító elemet, ami kijjebb viszi a vállcsúcsot optikailag, sokkal jobban fognak mutatni rajtad, és kényelmesebbek is lesznek.

Ugyanígy a puffos ujjú, vagy akár a denevérujjú felsők is szépen mutathatnak rajtad.
Ha azonban vízszintesen nyújtunk egy ilyen trükkel a felsőtesten, akkor érdemes olyan darabot választani, ami függőlegesen is nyújt, tehát nem a deréknál van vége, hanem lejjebb érő fazon.

Eperként is hordhatsz bőrdzsekit, de nem húzd fel a zippzárt

Eperként ugyanígy feszül egy zippzáros dzseki vagy motoros fazonú bőrdzseki is rajtad, de szó sincs arról, hogy le kellene mondanod ezekről a menő darabokról. Annyi a titok, hogy neked jobb választás úgy hordanod, hogy nyitva hagyod elől vagy csak épp egy kicsit felhúzod a zippzárt, de semmiképpen sem mellkasig vagy nyakig, mert akkor megint a feszülő érzés fog rádtörni, és látványra is olyan lesz, mintha eltévesztetted volna a méretet.

Mi a helyzet deréktól lefelé?

Az eper testalkatúaknak nem csak a válla széles, hanem a csípője is keskenynek hat a vállához képest. Ezért, ha homokórához közelítő hatást szeretnél elérni, az is megoldás, ha a csípőt enyhén szélesíted optikailag, illetve a derekat finoman megnyújtod. Ez utóbbit megteheted pl. egy paperbag derekú nadrággal, a csípő enyhe szélesítését pedig egy olyan nadrággal vagy szoknyával, ami derék alatt rögtön kifelé kezd tartani. Ilyen pl. egy rakott szoknya, aminek a rakott része azonnal a szoknya derékrészétől indul, illetve egy A-vonalú szoknya is.

A-vonalú szoknya vagy derékban bővülő nadrág eper testalkatra

Szintén előnyös választás lehet, ha a felsőtestre egy derékvonalat kimondottan nem hangsúlyozó blúzt vagy felsőt veszel fel, és akkor nem a felsőtest vonalaira, hanem a szép lábaidra hívod fel a figyelmet.

Eper testalkat: a lábadat hangsúlyozd a derekad helyett

Kifogyhatatlanok vagyunk az ötletekből, ha stílusos öltözködésről van szó, és szívesen megtanítjuk neked is, amit tudnod kell. Kattins a linkre és jelentkezz online stíluskurzusunkra!

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Neked ajánljuk

Kardigán stílusosan

Hűvös van, beszéljünk a kardigánokról!

Amikor úgy, mint most, lehűl az idő, de nem szeretnénk április derekán újra a téli ruháinkhoz nyúlni és hóembernek öltözni, akkor kézenfekvő megoldás a kardigán

Nadrág a farmeren túl: overall

Nadrág a farmeren túl

Tedd a szívedre a kezed és valld be: hányszor nyúlsz a kedvenc farmernadrágodért, amikor fel kell kapnod valamit? Mindig? Vagy legalábbis az esetek 90%-ában? Pedig

Stílusos napszemüveg divat

A napszemüveg is öltöztet

Manapság már évszaktól függetlenül divatos kiegészítő a napszemüveg, de amint megjelenik az első tavaszi napsugár, a kereslet felélénkül iránta. Egy-egy szettet nagyon fel tud dobni,