Elegáns és praktikus is: Fel a kalappal!

Elegáns és stílusos kalapot viselni

A kalapviselésről megoszlanak a vélemények. Van, aki imádja, van, aki még soha életében fel sem próbált egyet. A legtöbb hölgy nem viseli, pedig nem csak elegáns, de nagyon praktikus is. Az UV-sugarak káros hatásának ismertetésébe most nem szeretnénk belemerülni, sok helyen lehet olvasni, hallani róluk. Kozmetikustól tudjuk, hogy ezen kívül azért is érdemes a napon kalapot viselni, mert a napsütés miatti hunyorgás ráncosítja a bőrt.

Kalap kisokos

Az ideális kalap a hasznossága mellett különleges kiegészítője is lehet a szettednek, felemelheti a megjelenésedet. Ne rohanj azonban azonnal kalapot venni, gondold át a döntés előtt, hogy melyiket érdemes választanod!

Kalap kánikulában, stílusosan

Kalapvásárlás előtt

  • Nem árt megfigyelni az arányaidat. Ez alatt az arcformádat és a testalkatodat is értjük. Egy széles arccsonthoz más fazon fog jól állni, mint egy hosszúkás archoz.
  • Jó, ha ismered a színtípusodat. Ha a színtípusodnak megfelelően öltözködsz, akkor ez is fontos lehet, hiszen a kalap egy elég nagy, látványos kiegészítő, ami akár elviheti az egész szetted fókuszát egy más irányba, mint szeretted volna. A nem színtípusodba illő vagy a szettedhez nem passzoló színű kalapot azonban ügyesen variálhatod pl. egy rákötött kendővel vagy szalaggal, így visszaköszönhet rajta pl. a cipőd, táskád, vagy a fürdőruhapántod színe.
  • Érdemes magaddal vinni a szemüvegedet, napszemüvegedet is! Mindkettőt az arcod közelében fogod viselni, ezért fontos, hogy a fejfedőd és a szemüveged harmóniában legyen egymással!
  • Fontos megmérni a fejméreted. Ha kalap vásárlására vagy készíttetésére szánod rá magad, először határozd meg a méretet. Mérd meg a fejed körméretét a homlokod közepének vonalában, a fül legmagasabb pontjától kb. 1 cm-rel feljebb. 54-60 cm közötti értéket fogsz kapni. Ha szereted lejjebb húzni a kalapot, a füled hegyéig, akkor persze azt a körméretet kell megmérned. A helyes méret nem csak azért fontos, hogy ne szorítson, hanem hogy a szél se fújja le, és ne kelljen folyton igazgatnod.
  • Ne felejtsd el összehangolni a kalap formáját a frizuráddal! Hogyan hordod a hajad nyáron? Lófarokban, kontyban, vagy leengedve? Esetleg nagyon rövid, tüsi hajad van, vagy vállig alig érő, amit nem tudsz felkötni? Ezek mind befolyásolják, hogy milyen fazonú és méretű kalapot érdemes választanod.
    Akár hosszú, akár rövid a hajad, a kalap picit le fogja lapítani. Ezzel mindenképp számolj. Amikor leveszed, érdemes megigazítanod a frizurádat.

Kalap a nyári napsütés ellen, stílusosan

A kalapforma kiválasztása

Már biztos sejted, hogy más-más kalapforma fog jól illeni egy kerek, egy négyszögletes és egy ovális archoz. Ha pl. a te álkapcsod széles, akkor egy magasabban, a hajtőig feltolt kalap nyújtani fogja az arcodat.

Eredetileg a kalap az arisztokrácia kiegészítője volt, manapság viszont nyugodtan elvonatkoztathatsz attól, hogy elegánsnak kell lennie. Sportos, hipsteres, lezser szettekbe is nyugodtan illeszthető.

Arról már sokszor írtunk, hogy az aszimmetria nyújtó hatású. Nincs ez máshogy a kalapoknál sem. Széles arcú vagy szögletes álló hölgyeknek a magas koronájú, aszimmetrikusan félrebillentett kalapok vagy az ugyanilyen hatású hullámkarimájú darabok keskenyebb arcot fognak varázsolni.

Ha szeretnél még többet tudni arról, hogy mi áll neked jól, várunk szeretettel online stíluskurzusunkon. 

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Neked ajánljuk

Nadrág a farmeren túl: overall

Nadrág a farmeren túl

Tedd a szívedre a kezed és valld be: hányszor nyúlsz a kedvenc farmernadrágodért, amikor fel kell kapnod valamit? Mindig? Vagy legalábbis az esetek 90%-ában? Pedig

Stílusos napszemüveg divat

A napszemüveg is öltöztet

Manapság már évszaktól függetlenül divatos kiegészítő a napszemüveg, de amint megjelenik az első tavaszi napsugár, a kereslet felélénkül iránta. Egy-egy szettet nagyon fel tud dobni,

Tavaszi átmeneti kabát ötletek

Átmeneti kabát tavaszra hangolva

Ha átmeneti kabát kerül szóba, zsigerből jön a bőrdzseki, farmerkabát vagy a ballonkabát. Szeretnénk azonban ezt a palettát kitágítani, mert ebben a témában sokkal több