A párizsi nők stílusa

Mirtill nemrég érkezett haza Párizsból, és csak úgy dőlt belőle az élménybeszámoló. Arra gondoltunk: miért ne szednénk össze egy blogbejegyzésbe, milyen benyomások érnek egy magyar stílustanácsadót a francia fővárosban? Milyennek látja a párizsi nők (és férfiak) stílusát?

Párizs hosszú ideig állt az első helyen a divat fővárosainak listáján. Mára ez némileg megváltozott, hiszen pl. Milánó erős vetélytársává vált. Mégis, ha csak sétálunk egyet a belvárosban, vagy leülünk egy kávézó teraszára, és végigfuttatjuk szemünket az utca emberén, számtalan szuper szettet láthatunk.

Ha stílus, akkor Párizs

De ne szaladjunk előre. Amit Mirtill elsőként megemlített, amikor elkezdett mesélni, az a feltűnően egységes utcakép. Az autók 90%-a fekete, a taxik szintén feketék. Az épületek homlokzatai viszont meleg fehér vagy bézs színt kaptak, és szinte minden házat szürke alumínium bádogtető fed. A fekete az épületeken is visszaköszön elegáns kovácsoltvas korlátok formájában. Látszik, hogy ott nincs gond a városrendezéssel. A sok-sok lakatból egyértelmű, hogy Párizs még mindig a szerelem városa is – a lakatgyártók nagy örömére.

Szerelemlakatok Párizsban

A parkokban hihetetlenül aktív élet folyik. Van, aki piknikezik, van, aki tanul vagy olvas, és rengetegen sportolnak.

A stílus az emberek kedvességén is átjön. Mindenki barátságos, és Mirtill 2013-as, első franciaországi utazásához képest feltűnő, hogy ma már hajlandóak angolul is beszélni. Egyetlen bácsival találkozott csak, aki érezhetően nem volt oda a külföldiekért.

Stílusos francia nő, stílusos párizsi nő

Itt nem lehet rosszat enni, inni, viszont minden elképesztően drága. Természetesen Mirtill ezt a turistaövezetekben mozogva tapasztalta, valószínűleg a külvárosban kedvezőbben tudott volna választani.

Stílusos francia nő, stílusos párizsi nő

A francia nők színesek, a férfiak visszafogottak

A fekete autókkal és bézs-fehér épületekkel tökéletes összhangban, harmóniában áll a sok színesen öltözött nő. Fiatalok és idősebbek, lányok, hölgyek, asszonyok szinte mind stílusosan öltözködnek. Hogy ez tudatos, vagy valamiféle veleszületett ösztön az esetükben, nehéz megállapítani. Nem csak mi, az egész világ találgatja, mitől olyan elegánsak, és mégis végtelenül természetesek.

A férfiak inkább a visszafogott színeket részesítik előnyben. A bézs, szürke, barna és kék különböző árnyalatait viselik. Érdekes, hogy csak nagyon ritkán bukkan fel egy-egy feketébe öltözött férfi.

A francia nők stílusa – tippek szettekre

Nem csak a szettekben, hanem akár olyan apróságnak tűnő dolgokban is megmutatkozik a francia nők stílusa, mint a frizura. Sokszor láthatunk kicsit szélfútta, kicsit kócos, és mégis rendezett frizurákat. Nagyon lazák, nem látunk egyetlen LEGO-formára lelakkozott, szögletesre vágott frufrujú hölgyet sem.

Stílusos francia nő, stílusos párizsi nő

Melltartóból is gyakori a háromszög, a lazaság és természetesség jegyében.

A bézs ruhákhoz remekül illik akár a nude cipő vagy egy leopárdmintás lábbeli, bármelyik tökéletesen megállja a helyét a párizsi utcaképben.

Ami pedig még nagyon párizsi nő stílus, az a kis szalmatáska. Ezt a francia divatot egyébként a nemrég elhunyt Jane Birkin színésznőnek köszönhetjük, aki régebben mindenhova fonott kosárral ment, amíg egyszer ki nem borult annak tartalma egy repülőgépi kézipoggyász-polcról az utasok fejére. Mit ad isten, pont jelen volt a Hermés márka egyik munkatársa, akit megihletett a szituáció. Így született meg a Birkin táska.

Amivel lehet még az amúgy nagyon egyszerű, bézs, fehér vagy nude szettet franciásítani, az az elmaradhatatlan kendő. Nyakba, hajba vagy akár a kézitáskára kötve. Ó, és a napszemüvegek… Egy francia nő sosem követné el azt a stílusbakit, hogy felvesz egy mátrixos vagy biciklis fazonút, hanem ezzel a kiegészítővel is egy csipet finomság úszik be a szettbe, pl. egy kicsit macskás formájú kerettel. Természetesen arcforma kérdése is, kinek mi áll jól.

Stílusos francia nő, stílusos párizsi nő

Szintén a francia nők stílusába, talán inkább a sportosan elegáns szettekbe illik a csíkos póló. Ők azonban nem farmert választanának hozzá, hanem egy világos nadrágot. Ez nem jelenti azt, hogy nem viselnek farmernadrágot. Egy fehér, nagyon finom, nőiesen puha esésű inghez például tökéletes, ami a francia nők esetében nem testhezálló, hanem inkább a méretüknél egy számmal nagyobb. A farmernadrágok szára többnyire rövidebb, mint nálunk, és hagyják kivillanni a vékony bokájukat. Egy-egy ilyen apró részlet sokkal szexibbé teszi a megjelenésüket, mintha „mindent” megmutatnának.

A párizsi nők ráadásul nagyon sokat gyalogolnak, ezért a lapos, kényelmes cipők közt találják meg az elegáns és stílusos darabokat.

Ha szeretnéd elsajátítani a stílusos öltözködés csínját-bínját, várunk szeretettel következő online stíluskurzusunkon.

Ne maradj le a stílustippekről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb híreinkről és stílustippeinkről.

Ez is érdekelhet:

A tavaszi ruhák titkai

Télen szoknya? 6300-an mondtatok rá igent!

Irodai szettek kánikulában

Hűvös van, beszéljünk a kardigánokról!

Nyári szettek: Így vágj neki stílusosan a nyárnak!

Milyen ruhákat vigyél a nyaralásra?

Alapruhatár-
tervező

Amilyen a gardróbod, olyan az életed

Tudd meg, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba stílusos harmóniát a ruhásszekrényeden keresztül! 😊

Még több olvasnivaló: