Szívünk szerint overálnak írnánk, de az MTA szerinti érvényes helyesírása overall, úgyhogy a cikkünkben így fogjuk használni.

Az overallok nagyon népszerűek a mai divatvilágban. Kevesen tudják, hogy eredetileg valójában nem is a szerelők, munkások ruhája volt, hanem az ejtőernyősöknek fejlesztették ki. Jó nagy utat járt be, míg eljutott a hétköznapi ruhatárunkba, nem igaz?

Nem hivatalos definícióval úgy írhatnánk le, hogy az overall tulajdonképpen egy számodra pont ideális nadrág és felsőrész összevarrva. Leggyakrabban monokróm, tehát egyszínű, ami mivel végigfut a bokától a mellkasig vagy a nyakig, optikailag nyújtó hatású.

Overallt sose vásárolj úgy, hogy nem próbálod fel!

Mivel össze van varrva az alsó és a felső, ezért nagyon fontos, hogy a derékrész gyárilag úgy legyen elkészítve, hogy jó helyre esik. Sajnos néhány gyártó feljebb viszi 1-2 cm-rel a derékvonalat, és ha olvastad már a blogunkat vagy követsz minket a közösségi médiában, akkor tudod, hogy pár centiméter is sokat számít, ennyi pont haza tudja vágni az egész megjelenésedet.

Persze trükközhetsz is vele, mégpedig úgy, hogy egy ugyanolyan színű felsőrészt és nadrágot kombinálsz össze, mintha overall lenne, és akkor nem kell még arra a szerencsére is várnod, hogy ezt a kettőt neked pont összevarrták.

Alma testalkatra is lehet csinos egy overall?

Sok hölgy hiszi, hogy ő nem overallos típus, pedig bármelyik testalkatra és bármilyen stílusba illik ez a népszerű ruhadarab. Az elegánstól a sportos szettig sokféleképpen viselhető. S bár az overall lényege általában az, hogy a felső és az alsó rész egyforma színű és végigfut a testen, ez nem jelenti azt, hogy nem viselheted kiegészítőkkel, amelyek segítenek a testalkatodnak megfelelően előnyössé tenni.

Overall, overál, pánt nélküli

Viselhető akár magassarkú cipővel, szandállal, saruval vagy balerinával, de a jól bevált, univerzális fehér tornacipővel is. Tehetsz rá pl. egy övet, ami kiemeli a derekadat. Overalltól és testalkattól függ, hogy ez a legkeskenyebb részeden mutat-e jól, vagy inkább lejjebb, a köldökvonalad alá tolva. Egy bő overall is derékban karcsúsítható, és homokóra testalkatot tud varázsolni.

Amivel szintén lehet játszani, az a vállszélesség. Válltöméssel vagy válnál levő fodorral, díszítéssel, húzott anyaggal a váll hangsúlyosabb lesz, és a derekat keskenyebbnek mutatja. Vannak overallok, amelyeket a válladról le is tudsz húzni. Akár aszimmetrikusan csak az egyik oldalon leejtve a vállról, vagy mindkét vállnál lehúzva, de az utóbbival vigyázz, mert egy vízszintes vonal épp a legszélesebb két pontját köti így össze a két karodnak, és ez optikailag szélesít.

Overall, overál, aszimmetrikus

A szafari stílusú overall, aminek a mellkasán zseb van, nem ajánlott viszont, ha alma testalkatú vagy, illetve általában azoknak, akiknek bőven adott cicit a teremtő. Ezek a zsebek ugyanis még tovább növelik a mellet, és így több kilót is rád tesz.

Azok az overallok, amelyeknek kimonószerűen átlapolt a felsőrésze, viszont kicsinyítik a cicit. Ezek az átlapolt felsőrészűek gyakran olyanok, hogy ha előrehajolsz, szétnyílik a mellnél. Ezért vagy egy kitűzővel érdemes összetűzni, vagy egy vékony topot alávenni. Ez lehet a monokróm overalltól eltérő színű is, vagy pl. ugyanolyan színű, de csipkés.

A pánt nélküli overallok is nagyon szépek tudnak lenni, akár egy kis farmerdzsekivel, bőrdzsekivel vagy élénk színű blézerrel csinosak és közben végtelenül kényelmesek is.

pánt nélküli overál, overall

A farmer overall sem a szerelők és munkások kiváltsága már

A farmer, a gombok és a varrások színét megfigyelve mindenki találhat magának megfelelőt, akár a hidegebb, akár a melegebb árnyalatok állnak neki jól.

Szeretnél többet megtudni a testalkatodnak és színtónusodnak megfelelő öltözködésről? Akkor gyere el valamelyik kiscsoportos stílustréningünkre!

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!