A múltkor már beszéltünk a váll, nyak, mell terület részleteiről, és arról, hogyan tudsz deréktól felfelé úgy öltözni, hogy az minél előnyösebb legyen a testalkatodhoz. Most a derék tájékára csúszik le a figyelmünk!

Azt hiszed, nincs is derekad?

Sokan gondolják így, pedig biztosan nem igaz! Csak rossz helyen keresed! Lehet, hogy amit deréknak hiszel, az egy lejjebb levő rész, már-már a csípő vonala. A derék viszont igazából feljebb található, a legvékonyabb része a törzsednek. Fontos, hogy beazonosítsd, mert akár 3-6 cm különbség is lehet a vélt és a valódi derékbőséged között.

Így találhatod meg: egy testhezálló ruhában vagy fehérneműben a vállad vonalától lógass le függőlegesen egy szalagot! Ahol a törzseddel nem párhuzamos, hanem egy háromszög rajzolódik ki, ott van a derekad, a háromszög tompa csúcsánál.

A derék tehát a legkeskenyebb része a törzsednek, és ezért nem mindegy, hogy hogy emeled ki. Hiszen ha eleve egy szélesebb részre (amit derekadnak hiszel) még ráteszel egy övet, azzal tovább szélesíted magad.

divattippek vékony derék alma testalkat

Egy kivétel mégis akad: ha alma testalkatod van, tapasztalhatod, hogy mivel pocakra hízol, épp a derék karcsúsága (a háromszög tompa csúcsa) tűnik el. Erre is van megfelelő optikai „trükkünk”: egy derékban betűrt bő blúzzal, és a nadrág derekának lejjebb tolásával tudod karcsúbbnak láttatni az alakodat, ha szeretnéd.

Akár alma vagy, akár nem, egy rövid blézerrel vagy kabátkával optikailag vékonyítható a derék. Ilyenkor egy öv is rakható rá. A kis kabátka be nem gombolt része függőlegesen “elvágja”. harmadolja a felsőtestet, és így vékony derekat, szinte homokóra alkatot varázsol neked.

De lássuk, akinek háromszög a háromszög, mivel tud játszani:

Hogyan válhat karcsúvá a derekad?

A kitűrve hordott blúz vagy ing rövidíti a lábat és szélesíti a derekat. Sokkal jobban néz ki, ha betűröd az inget, és a derekat a nadrág vagy szoknya és a felsőrész találkozása emeli ki. Ha szeretnéd, még egy övvel is kihangsúlyozhatod, ami lehet a szoknya vagy nadrág színéhez választott monokróm is, de akár egy attól eltérő, pl. piros öv is.

derékkeskenyítő tippek

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen szélességű öv állna jól, akkor a 1-1,5 cm-eset ajánjuk, azzal nem lehet mellélőni.

„Csalni” tudsz úgy is, hogy nem a derék vékonyságát, hanem vagy a vállat, vagy a csípőt hangsúlyozzuk ki (pl. egy gyorsan szélesedő tunikával), és így a csípő vagy a váll vonalához képest a derekad darázsderéknak fog látszani.

derékban betűrt blúz ing póló

Keblesebb vagy? Erre vigyázz!

Ha egy magasan végződő nadrág kihangsúlyozza a derekadat, ami épp a mell alatt van, és utána egy dúsabb kebel következik, az aránytalan testalkatot tud eredményezni. Ilyen esetben egy picit, 1 cm-rel lejjebb érdemes húzni a nadrág derekát, hogy maradjon a mellek és a derék között egy kis hely. Fordítva is gondolkodhatsz, megemelheted a ciciket egy arra alkalmas melltartóval, centiket nyerve a derékrész és a melled alja között.

Szeretnéd megtanulni, hogy neked mi áll legjobban?

Gyere el a kiscsoportos stíluskonzultációnk egyikére: https://yurkov.hu/alap-stilustrening/

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!