7 tipp az internetes ruhavásárláshoz

Sok kérdés érkezik hozzánk, amelyek középpontjában az internetes ruhavásárlás áll. Nem mindenkinek van ruhabolt a lakhelye közelében, vagy ha van is, szeretne kényelmesebben, tudod, a fotelból rendelni. A gyönyörű katalógusfotókon minden ruha álomszépen néz ki, ráadásul olyan testalkatú modelleken mutatják be őket, akik nagyon mások, mint az átlagos vásárló. A képek alapján könnyű rálelkesedni egy szoknyára, nadrágra, ruhára vagy bármire, a csomag megérkezésekor viszont sajnos csalódhatsz.

Internetes ruhavásárlás – hogyan érdemes belekezdeni?

Hogyan kerüld el, hogy újabb felesleges és használhatatlan darabokat rendelj? 7 tippet hoztunk neked!

1. Ellenőrizd a méreteidet és vesd össze a webshop mérettáblázatával!

A márkák ruhadarajainak méretezése eltér egymástól, ezt már biztos te is észrevetted. Az egyik üzletben jó rád az M-es, a másikban még az L-es is kicsi. Amikor ruhát vásárolsz az interneten, ugyanerre számíthatsz. Ki kell tapasztalni, hogy az adott márkánál melyik a neked megfelelő méret.

Két vidám nő ruhákat próbál internetes vásárlás után

Általában segít a webshop vagy applikáció saját mérettáblázata is. Érdemes lemérned magad, az aktuális derék-, csípő-, vállszélességet, mellbőséget, nadrágnál a lábhosszt, felsőrésznél a váll és a derék közti szakaszt. Ha ezt az időt meg szeretnéd spórolni, elképzelhető, hogy csalódni fogsz, amikor a dobozt kibontod.

2. Rendelj duplán!

Mi úgy szoktunk online vásárolni, hogy ha bizonytalanok vagyunk, mert még nem ismerjük annak a márkának a webshopját, akkor a két szomszédos méretet megrendeljük (pl. S és M ruhát is), és felpróbálás után, ami nem jó, azt visszaküldjük. Látszólag a visszaküldés energiaigényes és költséges is, de valójában, ha egy üzletekbe mentél volna el, az több időt vett volna igénybe, és az utazásnak és az ott töltött idődnek is van ára. Néhány ilyen visszaküldős alkalom után rá fogsz érezni, hogy abból az adott webáruházból milyen méretet rendelj.

7 tipp az internetes ruhavásárláshoz

3. Nézd meg a vevővéleményeket!

Az internetes ruhavásárlás előnye, hogy láthatod mások véleményét megkönnyítve a saját döntésedet. Sőt, a Shein-ről és a hasonló online vásárlási felületekről azért jó rendelni, mert a ruhadarabokat nem csak a modelleken láthatod, hanem hétköznapi embereken is, ráadásul PhotoShop, szűrők, fényelés, beállítás nélkül. Ezeken az oldalakon ötletes megoldás, hogy azok, akik már előtted megvásárolták a kiszemelt ruhádat, feltöltenek képeket, amelyeken láthatod, rajtuk hogy áll. Több ilyen képből már kiderül számodra, hogy egy hétköznapi lányon vagy nőn is olyan szépen áll-e, mint a katalógusfotón, és az is látszik, ha lötyi-plötty anyagból van. Akkor nem érdemes megrendelni.

4. Vesd össze a modell méreteit a tieiddel!

Egyre több helyen bukkanunk olyan webáruházakra, akik ugyanazt a ruhadarabot különböző testalkatú hölgyeken is megmutatják. Sőt, előfordul, hogy fel van tüntetve, hogy milyen magas és milyen konfekcióméretű a modell, akin a ruha látható, így be tudod lőni, rajtad meddig fog érni pl. az a szoknya, ami a 175 cm-es modellen térd fölött végződik.

7 tipp az internetes ruhavásárláshoz

Nadrágnál kicsit nehezebb a dolgod, hiszen a testalkaton is múlik, hogy pl. derékban elálló vagy éppen szűk lesz, vagy elég hosszú-e a szára. A nadrágoknál ugyanúgy, ahogy a melltartóknál is, ki kell ismerni a márkát. Sok-sok próbálás után tudod kitapasztalni, melyik a megfelelő méret számodra. Ne csüggedj, ha többször is vissza kell küldened, mire megtalálod a neked valót!

5. Ne félj visszaküldeni!

Biztatunk arra is, hogy ha az internetes vásárlás után kiderül, hogy nem olyan jó minőségű a termék, mint ahogy a weboldal sugallta, küldd vissza. Nem jó végkifejlet, hogy megint egy „szemetet” rendeltünk, és ebbe belenyugszunk. Minél többen visszaküldik, annál nagyobb az esélye, hogy a cég változtat a minőségen (vagy a kommunikációján), és nem lesznek újabb csalódott vásárlóik.

7 tipp az internetes ruhavásárláshoz

6. A környezettudatosság szexi

Ne vegyél mindig új ruhát! Vannak olyan internetes ruhavásárlási oldalak, ahol használt, de teljesen jó állapotú darabokat lehet beszerezni. Ugyanolyan vásárlói biztonságot nyújtó rendszer van kialakítva hozzájuk, mint a nagy márkák webáruházaihoz, tehát nem kell félned, hogy pórul jársz. Ezeken az oldalakon rendelni környezettudatos döntés, hiszen nem egy új gyártású ruhát vásárolsz, hanem használtat.

7. Ismerd a testalkatodat és színtónusodat!

Ahogy személyes vásárláskor is, úgy a ruhák internetes rendelésekor is jó, ha tudod, mi áll a legjobban neked. Ha még nem tudod, milyen a színtónusod és milyen szabásvonalak hozzák ki belőled a legjobbat, jelentkezz online stíluskurzusunkra!

Ne maradj le a stílustippekről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb híreinkről és stílustippeinkről.

Ez is érdekelhet:

Hangsúlyozd a derekad!

A napszemüveg is öltöztet

Az ősz ajándéka

Hogyan lehetsz stílusos anyukaként

Az almáknak gyönyörű lábuk van. A körték pedig valójában homokórák?

Fókuszban a blézer

Alapruhatár-
tervező

Amilyen a gardróbod, olyan az életed

Tudd meg, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba stílusos harmóniát a ruhásszekrényeden keresztül! 😊

Még több olvasnivaló: