Ismered az old money stílust?

Az úgynevezett old money stílus (jelentése: régi pénz) a brit elit diákok divatja volt. Azoké, akik generációk óta vagyonos családból származnak, mindig a minőséget és a visszafogottságot árasztották magukból anélkül, hogy a nagy márkák hivalkodó, hatalmas logóit viselték volna a ruháikon. Az old money szép lassan bekúszott a hétköznapi utcai stílusba is, tehát ma már nem kell brit elit diáknak vagy vagyonos család lányának lenned ahhoz, hogy te is viselhesd. Ha vissza tudsz emlékezni Diana hercegnő fiatalkori stílusáról, ő is ezt a vonalat követte, de mára az old money olyan népszerű, hogy erre a hashtagre 2,5 milliárd megtekintés van a Tiktokon.

Az old money stílus a brit elit diákok divatja

Old money stílus: elegáns, visszafogott

Ha körül szeretnénk írni, mi határozza meg ezt a divatstílust, akkor egyszerűbb azzal kezdeni, hogy mi nem. Először is nincs benne semmi hivalkodó, feltűnő, kacér. Itt nem találsz neon árnyalatokat, csakis neutrális színeket. Nincsenek logók, márkafeliratok a táskákon vagy a ruhákon, minden darabot a visszafogottság jellemez.

Statement kiegészítők helyett a magas minőségre megy rá ez az irányzat. Csak semmi feltűnősködés, semmi túlékszerezettség.

Aki viszont gyakori ebben az angol college hatású ruhatárban, az a lovaglónadrág, a kötött pulóver, a tweed gyapjúszövet, a lapos talpú cipők… de vegyük sorra!

Az old money stílus a brit elit diákok divatja

Így állíts össze egy old money szettet!

A neutrális színek és a letisztult, egyszerű vonalvezetés jelenti az alapot. Deréktól lefelé viselhetsz lovaglónadrágot natúr, föld színekben, vagy szoknyát, szintén ilyen árnyalatokban. A college stílushoz illik a rakott szoknya, de ne legyen túl rövid. A mini szoknya legfeljebb akkor jöhet szóba, ha nem túl rövid, és a harisnya, amit alá veszel, ugyanolyan színű és vastagabb anyagból készült. Képzelj el egy fekete, térd felett végződő, egyszerű szoknyát, fekete vastag harisnyával és fekete csizmával. A monokróm hatás nem csak nyújtja az összképet, de sokkal szolidabb is, mintha testszínű harisnyával megtörnénk és kacérabbá tennénk a minit.

Az old money stílus talán legnépszerűbb anyaga a tweed gyapjúszövet, amit speciális szövéssel készítenek. Jellegénél fogva nem lehet kontrasztos színeket beleszőni, hanem az apró szálak sokasága egy angol countrys színhatást ad. Bármelyik színtípusba is tartozol, arctól távol, pl. szoknyaként, nadrágként bátran viselheted. A tweed szövés nagyon szép, tiszteletet parancsoló, ezért akinek jól áll, az arc mellett, sálként is viselheti.

A college stílust mi sem adja jobban vissza, mint a vállra terített, kötött pulóver. Itt azért fel-fel szokott bukkanni egy-egy egyetem vagy főiskola címere, de még jobb egy teljesen logómentes darabot választani.

Az old money stílus a brit elit diákok divatja

Minták és kiegészítők

Ami a mintákat illeti, a kockás plédminta az egyetlen, amit ez a stílus elbír. Minden más minta, pl. csíkos, kockás, pöttyös vagy virágos, nem passzol hozzá.

Kiegészítőnek logó nélküli, letisztult táskákat ajánlunk. Ez lehet aktatáskaszerű fazon is, vagy egy barnás lovaglótáska. Az ékszereket majdnem teljesen elfelejtheted, maximum egy aprócska gyöngyfülbevaló illik az összképbe.

Ötvözheted más stílusokkal is

Persze felvehetsz egy old money stílusban összeállított, bézs szoknya, fehér kötött pulóver szetthez egy párducmintás balerina cipőt is, ha úgy érzed jól magad, de az már nem szigorúan old money stílus lesz, egyszerűen csak csinos.

Lábbelik terén a lapos talpú, visszafogott csizma vagy balerina cipő a legjobb választás. Semmi óriásbakancs, semmi lakk tűsarkú… az egy másik hangulat.

Akinek a stílusprofilja drámai, csábító, mint pl. Yurkov Orsinak is, az persze ötvözheti a saját stílusával, pl. egy picit mélyebben dekoltált, de még mindig visszafogott, letisztult blúzzal.

Az old money stílus a brit elit diákok divatja

Lelőhelyek – merre indulj old money ruhákért?

Ez a stílus időtlen, ezért a használt ruhaüzletektől az internetes Vinted oldalig bárhol belefuthatsz egy álom darabba. Mi legutóbb a Vinteden találtunk egy 30 éves, nagyon jó állapotban levő Burberry tweed rakott szoknyát, aminek biztos nagyon megható a története is. A kortalan, divatirányzattól független darabokból akár a mai fast fashion boltok kínálatából is össze lehet válogatni a saját old money szettedet.

Személyes vásárláskor és internetes rendelésekor is jó, ha tudod, mi áll a legjobban neked. Ha még nem ismered a színtónusodat, és nem vagy magabiztos abban, hogy milyen szabásvonalak hozzák ki belőled a legjobbat, jelentkezz tudatos nőknek szóló online stíluskurzusunkra! Megtanítjuk!

Ne maradj le a stílustippekről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb híreinkről és stílustippeinkről.

Ez is érdekelhet:

Otthon is csinosan

Jóbarátunk: az overall

A tavaszi ruhák titkai

A kis fekete ezer arca

Elegáns és praktikus is: Fel a kalappal!

Praktikus öltözködési tippek fesztiválra

Alapruhatár-
tervező

Amilyen a gardróbod, olyan az életed

Tudd meg, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba stílusos harmóniát a ruhásszekrényeden keresztül! 😊

Még több olvasnivaló: