Virtuális cappuccino - YURKOV
351436
post-template-default,single,single-post,postid-351436,single-format-standard,theme-moose,eltd-cpt-2.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-3.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

A csészében gőzölög, színe valahol a karamell és a bézs leglágyabb árnyalatára emlékeztet némi sötétebb tónussal, épp csak megsejtetve valódi eredetét. A mai reggelünk a híres olasz „cappuccino”- val kezdődik, megosztva ezt a habitust a társadalom jó részével.

Választásom egy egészen különleges kávézóra esett, ahol a divat és a kultúra egy illatozó csésze kíséretében köszönt „buongiorno”-t sokunk számára. A kínálat szinte kimeríthetetlen: caffé espresso, caffé macchiato, ginseng, caffé d’orzo, caffé lungo, caffé corretto, decaffeinato és még hosszasan sorolhatnám.

Szórakoztató a gondolat hogy mennyi minden kiderül az emberekről a fogyasztott kávé és a viselt ruha tükrében.

A kis fekte (little black) dress-t viselő fiatal hölgy elegáns és határozott léptekkel közelíti meg a kávézó pultját és egy szemrebbenés alatt fogyasztja el reggeli eszpresszóját. A sarokban lévő asztaltól kedves gyermek hangok hallatszanak némi szín kavalkád közepette, az édesanya romantikus mikromintás nyári ruhája tökéletes harmóniában áll a fogyasztandó hosszú kávéjával, a kisgyermekes időszakban a praktikus öltözködés mellett megnő a koffeinigény is.

A terasz első napsugarait kihasználva két idősebb hölgy tejhabbal gazdagított kávékölteményt ízlelget melyet virágforma ékesít – egy kedves gesztus a pult túloldalán dolgozó hófehér inget és fekete kötényt viselő fiatalembertől. Vonzó eleganciájukon a kor sem hagyott nyomott. Az egyszínű, kifinomult összeállítást épp csak a mesés kiegészítők törik meg, igazi olasz módon (szerintem ezt valahol taníthatják az első lépések mellett már a legkisebbeknek).

 Természetesen az elmaradhatatlan kapucsínó fogyasztókat is fellelhetjük a színpaletta legtarkább árnyalataiban. Az olasz emberek legnagyobb része minden reggel a megszokott kávézóban kezdi napját, néhány kedves szó, a napilapok átolvasása és a tradicionális reggeli – mindez akár öt perc alatt, hiszen mégiscsak minőségi időtöltésről van szó. Caffé e briosch – kávé és péksütemény. Közel húsz év elteltével sem tudom megérteni, hogy miért szükséges külön kérni a kistányért a fogyasztandó süteményhez (lehet hogy stílus terén sokat tanulhatunk Olaszországban, de a kisvilla és a tányér esetében egy magyar tutorial úgy gondolom hasznos lehetne).    

Egy íz, egy szokás és a körülötte lévő kultúra, mely összeköt sokunkat. Lehet ez a tűzhelyen ékeskedő kotyogós kávéfőző, a legújabb kapszulás csoda vagy a szomszéd néni által felkínált ihatatlan de mérhetetlen kedvességről árulkodó gesztus.

Egy jól megválasztott outfit és némi koffein.

Aromában gazdag csodaszép napot kívánok mindenkinek!

Hagymásy OrSi