Játék a kiegészítőkkel: a nyaklánc - YURKOV
350704
post-template-default,single,single-post,postid-350704,single-format-standard,theme-moose,eltd-cpt-2.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-3.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Érezted már úgy, hogy játszani a kiegészítőkkel nagyon egyszerűnek tűnik, mégis, amikor nyúlnál egy nyaklánc vagy fülbevaló felé, akkor elbizonytalanodsz? Ha igen, jó tudnod, hogy nem vagy vele egyedül. Sokan érzik azt, hogy már összevásároltak mindenféle színű és stílusú ékszert, bizsut, sálat, kendőt, de valahogy mégsem tökéletes az összkép, egyik sem illik igazán a szettjükbe.

A stílustréningjeinken sok vendégünktől halljuk, hogy ha bizonytalanok, és időhiányban szenvednek, akkor végül inkább nem vesznek fel kiegészítőket – a kötelezőkön kívül. Kötelező kiegészítőnek a cipőt és a táskát tartjuk, hiszen anélkül a lakásból sem tudunk kilépni. Ami a további kiegészítőket illeti, sokan szenvednek időhiányban, és bizonytalanok is a választásban.

Magadra ismertél? Akkor ezzel a blogbejegyzéssel neked is segítünk eligazodni.

Hogyan válassz kiegészítőt?

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, mit érdemes megvásárolnod és mit vegyél fel azon a bizonyos napon, ahhoz a bizonyos ruhádhoz, sok információ szükséges: rólad. Mik ezek?

Nagyon fontos, hogy:

  • milyen színtónusba tartozol
  • milyen testalkatú vagy
  • milyen alkalomra viseled

Kiegészítők a színtónusodhoz!

Általában a nyakláncot, fülbevalót az arcodhoz közel viseled, ezért a saját színtónusodnak megfelelő színeket érdemes választani. Például, ha pasztellszínek állnak jól, akkor nem érdemes nagyon élénk kiegészítőt felvenni, mert elnyomja a színeidet. Nem a szemed fog csillogni, hanem a kiegészítő. Ugye nem ez a célod?

Ugyanez igaz a fémekre. Ha neked inkább a hidegebb árnyalatú fémek állnak jól, akkor az arany viselése már-már közönséges hatást kelt. Inkább a hideg fém az, ami egy hideg színtípust, színtónust emel, és fordítva: ha neked inkább a meleg színű fémek állnak jó, mint az arany, a pezsgő vagy a rose gold, akkor hideg fémben jégkirálynő hatásod lesz.

Kiegészítők évszaktípusok szerint

A tompább színvilágba tartozó hölgyek, akiknek picit türkizes, sárgás szeme van, és a bőre is enyhén sárgás, bátran viselhetnek türkizes, pasztell kiegészítőket. Akár még a sárgás, borostyános irányba is elmehetnek.

Sokaknak van kékes-zöldes kaméleon szeme. Ha te ilyen vagy, és kékes felsőt viselsz az arcodhoz közel, akkor kékessé válik a szemed is, ha zöldet, akkor zöldes árnyalatba megy át. Persze csak optikailag. Sőt van olyan, akinek teljesen kihozza a szeme sárgásságát egy borostyán vagy okkersárga színárnyalat.

Játssz ezekkel a trükkökkel bátran! Ha erőteljes kék szemmel rendelkezel, akkor bátran viselj ilyen színű kiegészítőket is!

Tiltólistás darabok

Egy hangsúlyos medál hosszú fazonú nyakláncon nem mindenkinek előnyös. Ha eleve nem kicsi cicikkel áldott meg a Teremtő téged, akkor inkább a rövidebb nyakláncokat javasoljuk, mert a mellek közé lógó verzió odavonzza a tekintetet, optikailag nagyítja a ciciket, és ezáltal sajnos kövérít is. Ha neked nem ez a célod, akkor inkább viselj rövidebb nyakláncot, amelyik a kulcscsont környékén végződik.

A másik tiltólistás pedig a csipkés felsőhöz választott erőteljes nyaklánc. Ha egy top vagy egy ruha az archoz közel csipkés, akkor nagyon könnyű egy ékszerrel teljesen hazavágni az egész szetted.

Egy fekete csipkés szélű tophoz inkább ajánlunk egy nagyobb méretű fekete fülbevalót, vagy egy karkötőt, ha valami hangsúlyosabb kiegészítőt keresel, mint egy nyakláncot. Ha mégis akasztanál valamit a nyakadba, akkor csakis egy nagyon kicsi medálos, szinte észrevehetetlen apróságot ajánlunk.

Rövid a nyakad?

Akinek rövid a nyaka, felejtse el a nyakpántszerű nyakláncokat! Egy pánttal azt érjük el, hogy megrövidíti a nyakat, sőt, még meg is vastagítja. Ezáltal oda vonzza a tekintetet, de csak egy tömböt láthatunk. Rövid vagy vastag nyakra mindenképpen olyan nyakláncot javaslunk, ami V-alakú és nyújtja a nyakat. Hozzá kivágott felsőt érdemes felvenni félgarbók helyett.

Ugyanígy vigyázz, ha kendőt vagy selyemsálat kötsz a nyakadba. Az a megkötési mód, amikor vízszintesen gyakorlatilag elvágja a nyakadat a kendő anyaga, nem előnyös. A nyaknál kötött masnik, csomók szintén nem a barátaid. Ilyenkor jobb választás inkább a kulcscsontod környékén megkötni, mint régen az úttörő nyakkendőt, mert a V-kivágás fazon nyújtja a nyakat.

Kint vagy bent viseld?

Nem feltétlenül kell a nyakláncot a ruházaton kívül viselni. Lóghat a ruha alatt is, belül, és jól néz ki, amikor csak egy nagyon picit kandikál ki.

Illetve fordítva is igaz, hogy amikor bent, pl. egy farmering alatt viselnéd, nyugodtan próbálkozz meg azzal, hogy kívülre teszed, gyönyörűen feldíszíti a farmeringet. A kint elhelyezett nyaklánc ebben az esetben sokkal elegánsabb, míg a bent viselt lazább, sportosabb hatást kelt.

Nyaklánc hátra

Ha van olyan felsőrészed vagy ruhád, ami hátul nyitott, akkor ízléses megoldás számodra, ha a nyakláncot fordítva veszed fel. Elől csak egy kis része látszik majd a nyakadon, hátul viszont szépen végigfut a ruha kivágott részén és gyönyörűen kiemeli a hátad szépségét.

Körte vagy alma testalkat

A hangsúlyosabb nyaklánc-fazonokat elsősorban körte testalkatú hölgyeknek javasoljuk. Ennek az az oka, hogy ami fent erőteljesebb, az egy picit kompenzálja az alsó részeket, pl. a széles csípőt.

Természetesen egy alma testalkatú is felveheti, hiszen mindig mondjuk, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, amelyeket bigott módon követni kellene a stílusod kialakításában. Ha te alma vagy és beleszeretsz egy tömör, testes nyakláncba, amit nem tudsz ott hagyni a boltban, akkor arra figyelj, hogy ne nyakig begombolt blúzzal viseld, mert az rövidíti az egész felsőtestedet. Nyisd ki az inget a kulcscsontod aljáig!

A rövid és erőteljesebb, tömöttebb nyaklánc, ha alma testalkatú vagy, a felsőtestedet fogja optikailag nagyítani, pedig neked a gyönyörű keskeny csípődet, a gyönyörű lábaidat érdemes hangsúlyozod.

Tehát összefoglalva azt érdemes megnézned, hogy a testalkatod hol hangsúlyos. Ha csípővonalon, akkor inkább tedd a nyakad közelébe a kiegészítőket, nyakláncot. Ha fent vagy hangsúlyos testalkatú, akkor a fenti részt nyújtsd meg, vágd el függőlegesen egy hosszabb nyaklánccal vagy sállal!

Chanel után szabadon: a gyöngy!

Egyik kedvencünk a gyöngy. Az örök divat, klasszikus darab. Egy ilyen gyöngyökből készült karkötő végtelenül egyszerű, akár egy fekete szetthez, vagy egy letisztult, farmeres, trikós szetthez is felvehető. Egy gyöngy fülbevaló szintén nagyon ízléses. Nyakláncnak is remek, nyugodtan felveheted az irodába, de akár egy esti partira vagy fesztiválozni is. Nagyon nőiessé tud varázsolni egy sima póló-farmer-tornacipő szettet. Univerzális kiegészítő, a legtöbb szettben megállja a helyét. Még a vadóc imidzsbe is beépíthető, gondoljunk csak Cyndi Lauper vagy Madonna korábbi stílusára, George Michael pedig egyszerűen a bőrdzsekije válláról lógatta le a Faith korszakában.

Nyilván nem kell túlzásba vinni, és úgy teleaggatni magunkat vele, mint ahogy egy világsztár teszi, hiszen másképp öltözik az ember a színpadon, mint pl. egy baráti összejövetelen.

A gyöngyöt Coco Chanel hozta be a divat köztudatába, és ha megnézed a Google-ben az ő képeit, találsz jó néhány olyat, ahol több sorba fűzve hátul viseli. Tehát nem csak finom, ízléses, nőies kiegészítő, de jól variálható is, bátran lehet játszani vele.

Ne legyen erőltetett!

Amire még érdemes odafigyelni, hogy egy erőteljes karkötőt ne keverj egy erőteljes nyaklánccal! Egy statement darab egy szettben tökéletesen elég! Nem kell óriásfülbevaló, óriáskarkötő egyszerre, elég egyetlen karakteres kiegészítőt felvenni. Ez igaz arra is, hogyha egy élénk színű vagy mintájú blúzt viselsz, akkor már ne told túl nagy fülbevalóval vagy szintén durva nyaklánccal!

Egyezzenek a színek?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami hozzánk érkezik a kiegészítőkkel kapcsolatban, és a válaszunk határozottan az, hogy: inkább ne! Ne legyen egyforma a fülbevaló, a medál, a karkötő és a rúzs színe, mert annak mindig izzadságszaga van. Az jön le annak, aki rád néz, hogy túl sok energiát fektettél abba, hogy minden mindennel passzoljon. Nem ettől leszel stílusos, hiszen a stílusban mindig van egy kis lazaság.

Ha felcsigázott a téma, és szívesen tanulnál még többet a saját stílusodról, akkor jelentkezz a következő haladó stílustréningünkre, amelyen elmélyítjük a tudásodat és meghatározzuk a saját stílusprofilodat!