Életkor és stílus – van összefüggés?

A fiatalság múlandó, de mi a Yurkovnál azt valljuk, hogy a kor előrehaladtával nem kell a stílusunkat is elveszítenünk. Sajnos sokszor látjuk, hogy fiatal lányok elkezdenek nénisedni, mintha lemondtak volna arról, hogy harmonikusan, divatosan öltözzenek, és olyan is van, hogy megakad a szemünk egy 50+-os nőn, aki többet mutat magából, mint amennyit az ő korában ízléses lenne.
Hol húzódik a határvonal? Nehéz megmondani, de van néhány alapszabály, amelyet érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk stílusosak maradni 40-50-60 év felett is.

Ahogy idősödünk, úgy tisztul le a stílusunk, úgy „nyugszunk le”. Ezt érezzük magunkon, és a Yurkov vendégein is. Mit tanácsolunk ilyenkor, hogyan tud stílusos maradni, aki már rég elmúlt 20 éves?

40-50-60 évesen is stílusosan!

Ahogy a Yurkov Stílustréningeken meg szoktuk tanítani a vendégeinknek, a színtónusotok és a testalkatotok határozza meg leginkább, hogy mi áll jól nektek, és mi nem. A testalkatot a csontozat határozza meg, tehát akár van rajtad némi súlyfelesleg, akár nincs, a testalkatod adott. A színtónusodat pedig a bőröd és a hajad eredeti, természetes színe adja, ami szintén nem cserélődik le az évek múlásával. A jó hír tehát, hogy elég egy életben egyszer megtanulnod, hogy mi áll jól, hiszen ez a két tényező nem változik az évtizedek során. Nem kell azon izgulnod, hogy ahogy idősödsz, már nem hordhatsz olyan színeket, mint fiatalon.

Ami viszont változik, az az, hogy milyen dekoltázs, szoknyahossz,
cipősarok, és úgy összességében minden hatású szettek állnak jól. Ezért mégsem mindegy, hogy különböző életkorban milyen ruhadarabokat választasz.

Nőként az a legjobb, ha a harmóniádat, a belső békédet tudod megmutatni. Ha nem vagy békében magaddal befelé, és a környezeteddel kifelé, akkor
a kelleténél többet, vagy a kelleténél kevesebbet fogsz megmutatni a testedből.
Vagy rejtőzködsz, vagy túlkompenzálsz. Mindkettő meglátszik kívülről, és szavak nélkül is kommunikálsz magadról valamit.

5 hiba, amit ne kövess el!

 1. Gyakori kérdés a megfelelő szoknyahossz. Igaz, ami igaz, ahogy idősödünk, a miniszoknya egyre kevesebbeknek áll jól. Hány éves korig ajánljuk a miniszoknyát? Ezt nehéz megmondani. Az évek múlásával egyre
  kevésbé vágyunk rá, hogy minit viseljünk, de ha mégis, akkor annak legyen meg a tudatos oka. A stílustréningeken meg szoktuk nézni a testalkatot, a lábak formáját és a hosszát, a térdet, és ezek alapján tanácsoljuk, hogy rövidebb vagy hosszabb szoknyát viseljen az adott hölgy. A tapasztalatunk az, hogy a legtöbbeknek a térd alatt végződő szoknya áll legjobban.
  Az életkor azért ebbe egy kicsit beleszól, mert 50 körül egy rövid szoknya már általában nem mutat jól. Illetve előfordul az is, hogy valakinek még idősebb korában is nagyon szép a lába, a bokája, de ha rossz helyen vágjuk el optikailag a szoknyával, akkor bekalácsosodik a térde, és a fókusz a két kalácsra, nem pedig a stílusos összhangra helyeződik.
  A ceruzaszoknya szinte minden esetben jó választás, hiszen térd alatt vágja el a lábat, és még össze is szűkül alul, ami nagyon kifinomult, nőies hatást ad. Kortól függetlenül viselhető.
 2. Sokan kérdezik azt is, hogy mennyire legyen egy ruha kivágott, mennyit mutassunk meg magunkból. Azt a tényt fogadjuk el, hogy a
  korral változik a bőrünk rugalmassága. Ez egy életkori sajátosság, amire érdemes gondolnunk, ha ruhát választunk. Testalkattól is függ, de jó választás lehet a csónaknyakú felső, ami szabadon hagyja a kulcscsontot és mutat valamennyit a vállakból, de nem túlságosan kivágott a mellek irányába.
 3. A neccharisnyával is érdemes vigyázni. Nagyon könnyű átbillenni vele a másik oldalra, és finoman szexiből közönségessé válni.
  Van egy mondás: „Amit megmutatsz magadból, azt adod el.” Milyen igaz! Ha a szexualitásodat hangsúlyozod, akkor a szexualitásodat fogod eladni. Ezért, ha izgalmasan elegáns szeretnél maradni, és nem átesni a ló túloldalára, akkor neccharisnyát maximum úgy viselj, hogy egy felsliccelt ceruzaszoknyából egy vékony sávban kivillan. Így teljesen más képet ad, mintha miniszoknyával és 15 cm-es magassarkú cipővel veszed fel.
 4. A csipkét sok hölgy szereti, és valóban tud finom viselet is lenni, de ezzel is vigyázni kell. Ha egy kicsi kivillan belőle valahol, az még elegáns is lehet, de ha csupa csipke pl. egy felsőrész, és alatta egyetlen csík melltartó takarja a tested, az bizonyos kor felett már közönséges,
  de fiataloknak is inkább csak céltudatos randikra ajánljuk.
  A finom csipke egyébként is ritkaság. Sok helyen, még egészen igényes boltokban is lehet igénytelenül kinéző, szöszölős, linóleumból készült csipke ruhákat kapni. Csak akkor jó, ha kellemes a tapintása, és ha a bőrödre teszed, kifinomult hatású.
 5. Szintén óvatosságra intünk a csillogó, fényes anyagok viselésével kapcsolatban. Különösen az alkalmi ruházatoknál „hibáznak”ezzel nagyot a hölgyek. Egy bizonyos kor után sokan úgy gondolják, jót tesz, ha az arcuk alatt, a nyakuknál, vagy a ruha bármelyik részén csillogó anyag van. Tény, hogy lehet ezt ügyesen használni és deríteni vele az arcot, elvonni a figyelmet a tokáról, de ha túlzásba viszed, könnyen sétáló disco-gömbbé változol, ami inkább megmosolyogtató, mint elegáns. Ugyanez a helyzet a flitterekkel borított, csillámos blézerekkel is. Keveseknek áll jól, különösen 50-60 éves kor felett.

Kiegészítők és életkor

Itt is az a megoldás, ha nem esel túlzásba. Óra, gyűrű, nyaklánc, karkötő, fülbevaló egyszerre: sok! Válassz ki kettőt ezek közül, amit
szeretsz hordani, de ne aggasd tele magad velük, mint egy karácsonyfát.

Egy diszkrét, letisztult ruhához tökéletesen passzolhat egy hangsúlyos nyaklánc, és erőteljesebb smink. Egy önmagában is feltűnő ruhához viszont már sok, ahhoz viselj inkább kevesebb, visszafogott ékszert!

Ha a ruhán már van egy kis tüll, csipke vagy csillogás, akkor már ne nagyon fokozzuk ékszerekkel az összhatást.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a gyöngysor divatos-e vagy nem. Leginkább nagymamáinkra emlékeztet minket, illetve a fekete-fehér filmeken charleston-t táncoló színésznőkre. Ugyanakkor van némi arisztokrata hatása is. Audrey
Hepburn vagy Coco Chanel is viselte, akik igazán nem nevezhetők nagymamásnak. A 30-40 körüli kifinomult hölgyek kiegészítőtárába véleményünk szerint abszolút beillik.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagy nyakláncok a
kebleket is hangsúlyozzák. Ha valakit amúgy is méretes cicikkel áldott meg a teremtő, akkor azt nem érdemes még tovább fokozni, mert optikailag plusz kilókat tesz ránk.

Tehát alapvetően a visszafogott, elegáns irány felé javasoljuk
lépegetni az évek előrehaladtával, és az életkorunknak megfelelő ruhadarabokat tartani a gardróbban, ha szeretnénk stílusosak maradni. De…

Mindig vannak
kivételek

Biztos te is láttál már olyan 60-70 feletti hölgyet, akinek olyan bomba alakja, izmos combja és formás vádlija van, hogy egyáltalán nem ízléstelen rajta akár egy mini lakkszoknya sem. Gondoljunk csak a szerencsés génekkel megáldott Tina Turnerre, de a modellvilágban is találhatunk olyan érett hölgyeket, akik épp olyan ruhákat vesznek fel és néznek bennük ki nagyon dögösen, amelyeket a korosztályuknak már általában tiltólistára írnánk.

Azonban, ha megnézzük, ezekre az idősebb korban is fiatalosan öltöző hölgyekre sem az jellemző, hogy miniszoknyában és mélyen dekoltált felsőben járnak. Az egyéni, lenyűgöző stílusuk inkább a vagány, vadóc
személyiségüket hangsúlyozó darabokban mutatkozik meg.

Találd meg önmagad!

Akárhány éves is vagy, a lényeg az, hogy te jól érezd magad a bőrödben és a ruháidban. A stílus minden életkorban stílus, és te is könnyen megtanulhatod kialakítani, ha megtudod, hogy milyen a testalkatod és a színtónusod. Ezért is érdemes eljönnöd a Yurkov Stílustréningjeinek egyikére, ahol mindezt megtanítjuk neked! 

(A képek az Accidental Icon oldaláról és a Pinterestről származnak.)