A stílus, amivel elnyered álmaid állását

Amikor arról faggatunk titeket, hogy milyen témákról hallanátok szívesen, időről időre előkerül a nagy kérdés: „Hogyan öltözzek állásinterjúra?”

Természetesen a szaktudást és az adott munkakör betöltéséhez szükséges tapasztalatot nem helyettesíti a külcsín, de bizony meg tudod növelni az esélyeidet, ha látszik, hogy a külsőd és a belsőd harmóniában van, tisztában vagy az erőddel, tudod használni a megjelenésedet a céljaid szolgálatába állítva. Azokon a területeken, ahol nap mint nap emberekkel fogsz találkozni, és szeretnéd elnyerni a szimpátiájukat és bizalmukat, rengeteg múlik a stílusos öltözködésen.

Mit viselj állásinterjúra

Összeszedtük azokat a fontos részleteket, amelyekre te is oda tudsz figyelni, ha szeretnéd megkapni az állást. 3 tényezővel fontos tisztába lenned, ha készülsz kiválasztani a szettedet, amiben az állásinterjúra mész.

1.A színtónusod

Érdemes tudnod, konkrétan mi a te tuti színed. Nem csak a színtónusoddal kell tisztában lenned, hanem azzal is, hogy melyik az a szín, amiben te kellőképpen ki tudod fejezni magad. Az állásinterjúknak egyébként létezik két atombiztos színe – olvass tovább, és megtudod, melyikre gondolunk!

2. A testalkatod

Vedd figyelembe azt is, hogy a testalkatodnak milyen szabásvonal felel meg. Mi az, ami a testi adottságaidat leginkább kiemeli. Érdemes a kevesebb több elvét követni, és nem túl sokat megmutatni a testrészeidből: hölgyeknél kiemelten fontos, hogy a szoknya ne legyen túl rövid, és a dekoltázs ne legyen túl mély.

3. A szektor dress code-ja

Minden szektornak megvan a maga dress code-ja. Egészen más az elfogadott öltözködési stílus pl. a bankszektorban, mint a mérnöki területen vagy a kreatív munkahelyeken. Máshogy öltözködik egy vendéglátós, egy HR-es, egy informatikus és egy sales-es. Mindegyiknek különböző és sajátos a stílusa, és amikor állásinterjúra indulsz, jó, ha ezekkel tisztában vagy.

Fontos, hogy tájékozódj valamennyire a cégről, és arról, hogy ki fog interjúztatni. Soha ne öltözd túl azt, aki interjúztat! Ha tudsz, nézz utána a közösségi oldalakon, hogy milyen stílusban öltözködik, akire jó benyomást kell tenned. Statisztikák igazolják, hogy több, amúgy rátermett jelölt azért nem kapta meg az állást, mert túlöltözte azt a személyt, aki interjúztatta őket. Amikor valaki főnökként beosztottat választ, nem csak az a szempontja, hogy a leendő kollega jól értsen az adott munkaterülethez, hanem az is, hogy ne nőjön a feje fölé. Ha egy főnöknél magasabb, csinosabb vagy drágább, szebb ruhákban jár a beosztottja, akkor a köztük levő viszony nem lesz kiegyensúlyozott. Ezért általában ilyen esetekben valaki mást választ.

Légy önmagad!

Azon kívül, hogy az alkalomhoz, a cég stílusához és a pozíció stílusához öltözöl fel, a legfontosabb, hogy magadhoz öltözz! Az állásinterjún természetes, hogy a legjobb képet szeretnéd mutatni magadról, egy idő után azonban nagyon bele lehet fáradni, ha az nem azonos a valódi éneddel. Ezért fontos, hogy te te legyél! Ha nem így indulsz neki, egy idő után elfáradsz, a másiknak pedig csalódást fogsz okozni.

Az állásinterjú top színei

Ez a sötétkék és a világoskék. Sajnos az iskolában arra lettünk szocializálva, hogy az „ünneplő” ruha, amit a fontos alkalmakra magunkra kell ölteni, fekete-fehér. Megfigyelhető még ma is a bankszektorban, a pénzügyi vagy az üzleti világban, hogy sokan ennél ragadtak le, pedig érdemes vigyázni vele, mert a koromfekete és a hófehér az ember 99%-ának nem a legtökéletesebb. A tél típusú embereknek a színei ezek. Ha te nem ilyen típus vagy, és fekete-fehér színt veszel fel, akkor vagy túk keménynek fogsz tűnni, vagy nagyon olcsó hatást fogsz kelteni a külsőddel.

Te nem ezt szeretnéd magadról kommunikálni, igaz? Hanem azt, hogy megbízható és komoly vagy. Ezért ajánljuk inkább a sötétkék-világoskék színpárt. A sötétkék ráadásul az emberek nagy többségének nagyon jól áll, igazi Jolly Joker szín. Ráadásul a pszichológiai hatásai között is pozitív tulajdonságok állnak, pl. hűséget és megbízhatóságot sugall.

Az emberek többségének a világoskék is nagyon jól áll. A férfiaknak a legjobb ingszín, de hölgyeknek is igazi derítő, fiatalító szín. Azonban – mint említettük – nem mindegy, milyen területre pályázol. Ezekre hozunk néhány példát, melyik szektorban mennyire kell komolyan venni a business dress code-ot. Általánosságban elmondható, hogy az üzleti dress code már sokat hígult az elmúlt években, és nem mindenhol követelik meg a szigorú követését.

Komoly üzleti öltözködés: Ha jogi, üzleti, pénzügyi vagy biztosítási területre jelentkezel, vagy állami, közigazgatási szektorba, ahol kifejezetten a komoly, elegáns öltözködés a megfelelő, akkor egy sötétkék, nem “trotyis” öltöny a legjobb választás, fehér vagy világoskék inggel, nyakkendővel és díszzsebkendővel. Hölgyeknél is hasonlót ajánlunk, egy sötétkék kosztüm, ami lehet nadrágkosztüm is, és egy fehér vagy világoskék blúz a legelegánsabb.

Enyhén üzleti öltözködés: Olyan területekre alkalmas, ahol nem feltétlenül kell úgy kinézni, mintha skatulyából rántottak volna elő. Ilyen pl. a HR, egy titkárnői állás, vagy az adminisztrációs munkakörök. Ilyenkor lehet lazítani egy picit az üzleti megjelenésen. Ebbe a „belazulásba” belefér már egy apró mintás vagy más színű ing vagy blúz, ami nem annyira elegáns, de szép. Férfiaknál is belefér, ha egy V nyakú pulóver alól bukkan elő az ing gallérja és a nyakkendő, ez egy adminisztratív vagy háttérmunkakör állásinterjújára tökéletes.

Modern üzleti öltözködés: Média, PR, marketing területre a modern üzleti megjelenést válaszd! Itt szabad elfelejteni a klasszikus vonalakat. Mehetsz az interjúra egy egyrészes ruhában, és nem feltétlenül kell kosztümöt viselned. Itt már lazulnak a szabályok, zakó vagy blézer helyett megfelel egy divatos kardigán, ing helyett egy szép póló.

 

Ha egy call centerbe felvételizel, vagy hasonló háttérmunkára jelentkeztél, akkor is legyél elegáns, de ez lehet egy kereknyakú pólót egy sállal, egy szép kardigánnal, és egy nem farmer nadrággal (a chino nadrág például általában mindenkinek jól áll, és jó átmenet az öltönynadrág és a farmer között).

Sima utcai megjelenés: Ha egészségügyi területre jelentkezel asszisztensnek, vagy a vendéglátásba, a sima utcai megjelenés is elegendő. Vigyázz, ez nem azt a ruhádat jelenti, amiben kirándulni mész vagy leszaladnál a romkocsmába inni egy fröccsöt. 

Egy praktikus utcai, de szép öltözetet képzelj el, amely a neked jól álló színekből és az alkatodhoz megfelelő vonalú ruhákból áll.

Extravagáns megjelenés: Ha kreatív munkakörre hajtasz, nyerőbb lehet, ha a konzervatív üzleti megjelenés helyett pl. a sárkánytaréjos pólódat veszed fel. Itt lehet merészebb a hajviseleted is, és leginkább ezen a helyen mutathatod meg magad hétköznapi valódban. Kreatív területre jelentkezve a kreativitásodról kell meggyőznöd a másik felet, azt kell eladnod neki. Ezért jó, ha ez a tulajdonságod megmutatkozik az öltözködésedben is.

Kiegészítők és smink állásinterjúra

Figyelj oda, hogy ne ékszerezd túl magad, és ne sminkelj túl erősen! Egy nappali szolid smink a legszerencsésebb választás. A hajad legyen ápolt, mosd meg, de ne spilázd túl! A túl sok zselé, bodorítás, és az interjú közbeni hajpiszkálás nem tesz jó benyomást a beszélgetőpartneredre.

Ugyanígy kerülendő a túl sok és túl erős parfümillat is. Nem könnyű megtalálni a megfelelő arányt, hiszen a saját illatához már mindenki hozzászokott, ezért hajlamos ilyen alkalmakra többet tenni magára, hogy érezhető legyen. A kevesebb azonban ebben az esetben is több.

Kerüld el a túl színes, a csipkés és a necc harisnyát is. A fekete és a testszínű a nyerő.

Öltözz nőiesen nyugodtan, de tudd, hogy mindig azt fogod eladni magadból, ahova a figyelmet tereled. Ha a fejedre és az eszedre tereled a figyelmet, akkor azt fogják „megvenni”. Ha egy mélyen kivágott felsővel a cicidre, vagy egy túl rövid szoknyával a lábaid közé terelődik a figyelem, akkor azt fogod eladni. De állásinterjún nem ezt szeretnéd, igaz?  Figyelj erre!

Ha szeretnél személyre szabott stílustanácsokat kapni, jelentkezz be a következő Yurkov Stílustréningek valamelyikére itt!