Újságíró a Stílustréningen

Anikó vagyok, 41 éves, újságíró. Ciki vagy nem, én ezidáig nem tanultam meg, mi áll jól nekem és mi nem. Fiatalon, amíg üde voltam és akármit vettem magamra, jó alakom volt benne, nem szántam időt, pénzt és energiát ilyesmire. Mostanában viszont, amikor már egyetlen kialvatlan éjszaka is meglátszik, a szülés után megváltozott testemmel pedig csak részben tudtam megbarátkozni, egyre fontosabbá vált, hogy tudatosan tudjam kiemelni az előnyös testrészeimet, és elvonni a figyelmet a kevésbé látványosakról.

Mivel a YURKOV Stílusmeeting élő videóit régóta követem, és nagyon motiválóan hatottak rám, egyszer csak gondoltam egy nagyot és beiratkoztam a következő Stílustréningre. Az, hogy épp Valentin napra esett a dátum, csak hab volt a tortán. Sok jó élménnyel feltöltve, kivirulva tértem haza este a férjemhez és a kisfiamhoz.

Sokkal jobban nézel ki, mint ahogy gondolod magadról

Orsinak több mottója is van, amit rendszeresen emleget, de az egyik nagyon a fülemben csengett: „Sokkal jobban nézel ki, mint ahogy gondolod magadról.” Amikor nekivágtam ennek a kalandnak, abban reménykedtem, hogy belőlem is sikerül kihozni a nap folyamán a legjobb oldalamat, és őszintén mondom: nem csalódtam! Sőt!

Honnan indultunk a tréning elején?

Megérkezni a tréningre, nem fizikailag, hanem úgy igazán, lelkileg, már önmagában is érdekes volt. Körben ült a Yurkov Szalon kanapéin 8 lány, és a trénerek: Kinga és Mirtill. És én mindenkit sokkal fiatalabbnak, csinosabbnak, divatosabbnak láttam, mint amilyen én vagyok. Meg voltam győződve róla, hogy itt egyedül én vagyok 40 pluszos, és csak nekem van gyerekem, a többiek annyira nem tűntek sem anyukásnak, sem ennyi idősnek. 

A bemutatkozó körnél ért a meglepetés, amikor minden résztvevő mondott magáról néhány mondatot, valamint beavatta a többieket, hogy milyen színű ruhák sorakoznak a gardróbjában otthon. Ekkor kiderült ugyanis, hogy szinte mindannyian 2-3 gyerekes anyukák, legalább a társaság fele hasonló korú, és pont olyan problémákkal küzdenek, mint én.

Tehát mindenki ugyanazokkal a problémákkal küzdött a résztvevők között: szülés után megváltozott az alakjuk, vagy már csupa ősz a hajuk és nem tudják, milyen szín állna jól nekik, ha már festetik, túl pici vagy túl nagy a cicijük, széles a csípőjük, nagy a pocakjuk… persze igazából nem, de magán mindenki a hibákat látja felnagyítva, a szépet pedig alig veszi észre.
Hajlamosak vagyunk az önostorozásra, de a tréning erre is megoldást jelent: önbizalmat ad és arra biztat, hogy ne legyél túl kritikus magaddal! Ráadásul, amitől végképp leesett az állam, hogy a YURKOV stílusszakértők minden, azaz MINDEN munkájukra 100% garanciát vállalnak. Tehát, ha én valamilyen okból bizonytalan lennék a tréningen elhagzottakkal kapcsolatban (milyen színek állnak jól, illetve milyen stílusok, szabásvonalak), akkor bármikor visszajöhetek, és egy másik szakértővel konzultálhatok. Azaz biztonságban vagyok, nem engedik el a kezem…

Mi történik a Stílustréningen?

A kezdő félóra a ráhangolódásról szólt. Elmeséltem, milyen ruhákat hordok ösztönösen, és milyen színeket válaszok, amikor vásárolok. Aztán megnéztük, valójában milyen árnyalatok állnak jól személy szerint nekem. 

Fontos a színtónusunk

Miből derül ez ki? A bőröm, hajam és szemem színéből. Az emberek 4 fő színtípusba tartoznak: tél, tavasz, nyár, és ősz. Természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen ezeknek is léteznek altípusai.
Azt is megtudtam, hogy a magyar nők kb. 65%-a hideg típus, de ebből egy kicsit több a tél a típus, persze kilógva az átlagból, én nem tél lettem.
Mirtill segítségével pillanatok alatt kiderült, hogy a jelenlegi ruhatáramat aszerint vásároltam össze, hogy milyen színek tetszenek önmagukban, és nem voltam tudatában, hogy azok milyen hatással vannak az arcvonásaimra. Mivel a feketét nem szeretem, lehangolónak és rossz energiájúnak tartom, ezért a személyiségemet mindig is élénk színekkel próbáltam kifejezni. A szekrényembe kukkantva csupa ciklámen, vérvörös, neon sárga, élénk lila és rikító zöld ruhákat látnál, emellett pedig a föld színeket is szeretem, így van néhány rozsdabarna, khaki vagy méregzöld pulóverem is. A stílustréningen ért a nagy meglepetés: ezek közül tulajdonképpen egyik szín sem a barátom. Mirtill különböző árnyalatú textildarabokat fektetett a mellkasomra, az arcomhoz közel, és megdöbbentő volt a különbség akár két nagyon közeli árnyalatnál is. Például az egyik kéktől nagyon sápadt arcom lett, a másiktól rögtön üdévé vált az ajkam és elhalványultak a szemem alatti karikák. Alig hittem a saját szememnek. Végül összegyűlt legalább 15-20 szín, amit előnyös lenne viselnem, és nagy meglepetésre ezek épp olyanok voltak, amelyek mellett el szoktam sétálni a boltban, rájuk sem hederítettem eddig. Pedig milyen szépek és milyen jól állnak!

Alma, körte vagy homokóra?

Miután megtaláltuk a típusomat (az én esetemben: tiszta nyár) és tisztába kerültem a színeimmel, megnéztük, milyen testalkatom van. Ez a két tényező határozza meg ugyanis leginkább, hogy kinek mi áll jól.

Ami a testalkatunkat illeti, betéve tudjuk, hogy van alma, körte, homokóra stb. típus. Mégsem mehetünk be egy boltba, hogy én egy nyár-homokóra típusú ruhát keresek, mert az eladó csak pislog majd értetlenül. A gyümölcsös besorolás helyett fontos tudatosnak lennünk abban, hogy mi áll jól a testalkatunkhoz, illetve hogy ugyanazt a ruhát hogyan érdemes és hogyan nem érdemes felvennünk, és milyen kiegészítők dobják fel, és melyek teszik tönkre az összhatást.

Testalkat meghatározás

Ennek megállapításához egy paraván mögött fehérneműre vetkőztünk, de nem kell megijedni, emiatt senkinek sem kellett kellemetlen perceket átélnie. Egy rugalmas, testhezálló pamut anyaggal tekeredtünk körbe, abban mutatkoztunk egymás előtt. Ez az anyag nem csak remekül kirajzolta az alakunkat, de a stílusszakértők, Kinga és Mirtill mindenféle ruhatípust imitálni tudtak vele. A zsabót, a pántnélkülit, a rövid és földig érő szoknyát, a dekoltázs különböző mélységeit…

Itt is rengeteg újdonságot tudtam meg. Az én alkatom szinte homokóra. Csak egy icipicit szélesebb a csípőm a vállamnál, a derekam viszont vékony. Az öltözködésemmel a derekamat, a vállam és a kulcscsontom körüli területet kellene hangsúlyoznom, mert azok szépek, valamint a lábamat. Ezzel szemben én eddig alig hordtam szoknyát, ruhákból vagy felsőkből is gyakran választom a bővebb fazont, teljesen eltitkolva ezzel a keskeny derekam. Pánt nélküli felső vagy ruha még sosem volt rajtam, soha! Egyáltalán eszembe sem jutott még, hogy itt a nyakam körüli felső területen lenne mit megmutatnom. Ellenben nem kicsi a mellem, és mindig azt hittem, ezzel lehetne büszkélkedni, ha lenne merszem hozzá. A Yurkov Stílustréningen azt is megtanultam, hogy ha egy viszonylag nagy cicit még hangsúlyozunk valamivel, az plusz kilókat rak ránk optikailag. Márpedig arra én nem vágyom – és biztos nem vagyok vele egyedül.

Yurkov ruhák, amiket nem kapsz meg sehol máshol

Miután tudatába kerültem a színtípusomnak és a testalkatomnak, már kezdtem érezni, hogy új világ nyílik meg előttem. De még csak ekkor következett a ruhapróba.
„Milyen darabokat nem szoktál viselni?”  – kérdezte Kinga, amire azt habogtam, hogy semmilyet, ami nem farmer-póló kombináció. S mire kettőt pislogtam, már nude színű magassarkú cipőben, testhezálló ruhában és farmerdzsekiből varázsolt boleróban álltam a tükör előtt. És ami a legérdekesebb: nem azt éreztem, hogy te jó ég, ez nem én vagyok, hanem hogy egy bombanő rejlik bennem, amit sosem láttam eddig.
Egy szó, mint száz: azt hiszem, új ember lettem! És imádom ezt az érzést.

A Yurkov showroom-ban csodaszép, egymással jól variálható ruhák sorakoztak. Többet is felpróbáltam belőlük, és még vissza fogok térni, hogy a felét meg is vásároljam, mert sehol máshol nem kapok ilyen szabásvonalú darabokat. Kérdeztem is Kingától, hogy: jé, ilyen ujjú, ilyen derekú, ilyen szépen simuló, de finoman eső ruhákat miért nem találtam eddig a boltokban? De azt hiszem, nem nagyon gyártanak ilyeneket a fast fashion márkák. A Yurkov valós piaci rést töm be saját kollekciójával, de az átlag nők számára is megfizethető áron. Ezen felül más designerek darabjai is megtalálhatóak a Szalonban, és sokféle szabás, stílus: mindenkinek segíteni tudnak, kortól, súlytól, stílustól függetlenül. 

Apropó, vásárlás

A Yurkov szalon az egyik népszerű bevásárlóközpont közelében található. Így adná magát, hogy a stílustréning után az új tudatosságunkkal felvértezve rögtön a ruhaboltokba vegyük az irányt és alaposan bevásároljunk. Na, ez az, amitől a szakértől óvaintenek!

A stílustréning után a legjobb, amit tehetsz, hogy nem vásárolsz azonnal! Inkább hagyod ülepedni a tanultakat, és átnézed az otthoni gardróbodat. Én megfogadtam a tanácsot, és ezt tettem. Megdöbbentő, de a ruháim kb. 70-80 %-át szelektáltam ki, mert sem színben, sem fazonban nem illenek hozzám. És az sem tesz jót nekem, hogy ott álltak a polcon, és minden reggel az volt az első érzésem, hogy ez sem jó, az sem jó… nincs egy normális göncöm… ezek szépek, de nem férek beléjük… Egyszerűen nem akartam, hogy minden napom ilyen nyűggel induljon. Ezért szelektáltam, aztán a maradékot újra átnéztem, és még mindig találtam benne olyan darabokat, amelyektől jobb, ha megválok. Már szervezem is a garázsvásárt, ahol jönnek majd a környékbeli lányok és örülni fognak egykori kedvenc pulóvereimnek, ingjeimnek, szoknyáimnak.  

Gardróbürítés után

Amikor ott álltam a majdnem üres gardróbom előtt, akkor láttam át igazán, mit is kell vásárolnom. Így nem vettem felesleges darabokat, amikből amúgy is volt már egy tucat, és nem jártam úgy, hogy mondjuk szoknyám meg egy sem lesz tavaszra. Szépen felírtam, miből mennyi van, milyen stílusú (sportos, üzleti vagy alkalmi), hónom alá csaptam a színpalettámat, és így indultam el a fast fashion boltokba.

Az új ruhatáram még kialakítás alatt áll, de már tudom, mit szeretnék megvalósítani, és mik azok a hibák, amelyeket nem szabad újra elkövetnem. Köszönöm a Yurkov Stílustréningnek!

Ha te is szívesen részt vennél egy stílustréningen, hogy megismerd, mitől leszel igazán stílusos, kattints ide és jelentkezz a következő szabad alkalomra! 

(A fotókat készítette: Dominkó Gabriella)