Farmer nélkül nem élet az élet

Ha arra kérnénk az olvasókat, hogy nyomjon egy lájkot, akinek van farmernadrágja, bizonyára ez lenne a leglájkoltabb postunk, amit valaha írtunk. A farmer ugyanis a legalapabb ruhadarabunk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy manapság már újszülött méretben is kapható, de legkésőbb totyogóként biztosan mindenki megszerzi az első igazit belőle. A trendek persze jönnek és mennek: a koptatottól a répaszárún át a trapézig, a magas derekútól a csípő fazonig nagyon sokféle farmerdivaton túl vagyunk már.

Lássuk, hogy tudod eldönteni, melyik illik hozzád, és melyiket érdemes elengedni:

Milyen a 2019-es farmerdivat?

Ha összeállítanánk egy jelenlegi trendkörképet, tulajdonképpen nem lenne olyan fazon, amit ne hordhatnál. Elvileg. A választás azonban ennél picit bonyolultabb, hiszen mint mindig, itt is figyelembe kell venned, hogy milyen az alakod.

Milyen farmernadrág áll jól a testalkatodhoz?

  • A bő szárú

A 2018-as trend még mindig tartja magát, ami tulajdonképpen a bő szárú farmer, ami már a csípőnél elkezd bővülni, és mint egy szoknya, úgy esik alá. Ennél a fazonnál tudni kell, hogy csak keveseknek áll jól. Testtömeg növelő hatása miatt minél erősebb valaki combban és csípőben, annál kevésbé ajánlott neki ezzel a fazonnal tovább hangsúlyozni. Ha nem bírod ki nélküle, mert annyira beleszerettél, de nem vagy kimondottan modell alkat, akkor magassarkú cipővel viseld, és a nadrág érjen le a földig. Így megnyújtja a lábad, és olyan, mintha 7-8 cm-rel magasabb lennél, ami egyben vékonyabbnak is mutatja a lábadat. Ha bő a nadrág, akkor fent mindenképpen szűk felső legyen rajtad!
Sokan hiszik, hogy a felesleges kilóikat minél bővebb ruhával tudják elrejteni a szemek elől. Ez azonban tévedés! Ha ugyanazt a lányt lefotóznánk nektek egy testhezálló farmerben, vagy egy bővebb szárúban, láthatnád, hogy az utóbbi sokkal vastagabbnak mutatja, mint a szűk vonalvezetésű.
A csípő szélessége egyébként faragható azzal is, ha egy karcsúsított kabáttal hordjuk a nadrágot, vagy ha aszimmetrikusan betűrt pólót viselünk hozzá, tehát olyat, ami az egyik oldalon kilóg.

  • A skinny:

Még mindig divat a skinny fazon. Míg tavaly úgy hordtuk, hogy a bokánál redőzött volt, idén jobb, ha levágod a szárát, hogy a bokád kilátsszon belőle. Ez azoknak a hölgyeknek is kedvez, akik magasak, és panaszkodnak, hogy minden nadrág rövid nekik.
Javasoljuk, hogy ne vízszintesen vágd le az alját, hanem úgy, hogy az eleje picit rövidebb legyen, mint a hátsó része. Nem kell elszegni sem, hadd rojtozódjon! Kezdd el vágni ollóval, de amikor már odaérsz, hogy szakítani is lehet, nyugodtan tépd el, és rojtos lesz.
A kilátszó boka tehát mostanában nagyon divatos, és aki combban, csípőben teltebb, az főleg villantsa meg. A boka egy vékonyabb testrészünk, így nem egy egybefüggő tömbnek tűnünk, ha az kilátszik.

 

  • Magas derekú:

Visszajött divatba a magas derekú nadrág, ami viszont szintén azoknak áll jól, akiknek nem széles a csípőjük. Akiknek igen, azokat vastagítani fogja, hiszen nagyon kiemeli, hogy a deréknál mennyivel szélesebb a csípő. Az erőteljesebb csípőjű hölgyeknek ezért a csípőnadrág jobb választás.

  • Trapéz:

Újra és újra visszatér a divatba, de nagyon kell vele vigyázni, mert könnyen tönkrevágja az alakodat. Csak akkor csinos, ha térdig testhezálló – ettől tűnsz majd benne vékonynak -, és csak térdtől lefelé kezd el szélesedni. Magassarkú cipővel persze ez is csinosabb, mint lapostalpúval.

  • Szakadt:

A szakadt farmertől sokan ódzkodnak, pedig nem kell! Akár egy konzervatív zakóval, akár csizmával, flipflop papuccsal, sportcipővel vagy magassarkúval is viselhető. Igazi univerzális darab. George Michael klasszikus outfitje a Faith korszakából a szakadt farmer motoros bőrdzsekivel és fehér pólóval, ez örök menő összeállítás.

  • Koptatott:

Ha neked bejön a koptatott farmer, arra figyelj, hogy a rossz helyen levő koptatás optikailag növelheti a testtömegedet. Ha a combon vagy a fenéken jelenik, és már szinte úgy hat, mintha hipóba ültél volna, az nagyítja ezeket a testrészeidet.

Felejtsd el, hogy a farmer kék!

Ha jártál már nálunk Stílustréningen, vagy figyelemmel kíséred a Yurkov élő videóit, akkor már tudod, hogy a testalkaton kívül a színek jönnek szóba leggyakrabban, amikor egy szettet összeállítunk. Mi a helyzet a színekkel, ha az egyik darab, amit viselünk, a farmernadrág?

A farmert ugyan kéknek nevezzük, de a szettjeink összeállításában ne így gondoljunk rá! Hiába tanultuk meg régen, hogy a kékhez nem illik a barna és a zöld sem, ezek a „szabályok” mára már felbomlottak. A color blocking (a komplementer színek egymást erősítő hatása) alapján a kék és a zöld is passzolhat, a farmer pedig eleve egy külön kategória, nem érdemes kékként tekinteni rá. Egy farmernadrág egy zöld bőrdzsekivel vagy egy zöld inggel abszolút jó választás lehet. Színorgia van a piacon, és a farmerhez minden szín passzol, használd hát bártan őket!

Farmer vs. üzleti dress code

Az üzleti világ dress code-jai mára fellazulóban vannak, de a farmert sok helyen még mindig nem nézik jó szemmel. Alapvetően tiltólistás, mégis be lehet építeni némi trükkel. Egy sötét vagy indigókék, konzervatív fazonú farmernadrág egy csinos blúzzal és blézerrel már nem veri ki a biztosítékot, sőt. Egy visszafogott magassarkú cipővel és egy szép táskával megfűszerezve csinos leszel és üzleties, nem érzi majd úgy az üzletfeled, hogy te ma „csak” egy farmernadrágban jöttél.

Extra tartós ruhadarab

Ha a testalkatodnak megfelelő valamelyik klasszikus farmer fazont választod, akkor hosszú évekig a ruhatáradban maradhat. Ha nem vagy egy nagy divatőrült, akinek több száz farmere van a gardróbjában, hanem csak néhány alapdarabot vennél, akkor azt ajánljuk, hogy a farmerközpontú márkáktól vásárolj, amilyen pl. a Levi’s. Ma már minden ruhabolt kínálatában találunk farmert is, de – tapasztalataink szerint – a régi nagy márkák sokkal tartósabbak, mint azok, amelyeknél csak kiegészítő vonalat képvisel ez a termékkategória.

Övvel vagy nélküle?

Övet viselni nem kötelező, nem mindenki szereti. Aki viszont igen, annak érdemes odafigyelni néhány apróságra. A sötét farmerbe egy fekete vagy sötét színű öv dukál, de fel lehet dobni olyannal is, ami pöttyökkel díszített vagy szegecses. Farmernadrág esetén a keskeny övek helyett inkább a 4-5 cm széles változatokat keresd!

Sokat emlegettük a magassarkú cipőt, de természetesen nem mindig muszáj azt viselned. Játszótérre vagy lazább helyre, ahol fura lenne magassarkúban tipegni, nyugodtan felvehető egy farmernadrág tornacipővel is.

Farmer farmerrel?

Amennyiben farmer nadrághoz farmer inget választunk, érdemes különböző színűekben gondolkodni. Sötét nadrághoz világos inget, vagy fordítva. Persze mindent lehet, sötét felső sötét nadrággal is jól állhat, mindig az összhatást nézd! Az alul-felül azonos színű vagy csak egy kis színárnyalatnyi különbséget mutató darabok közé érdemes egy fehér pólót kilógatni deréknál. Vagy ilyenkor jöhet egy élénk színű öv, ami megtöri a felületet.

Ha szeretnél olyan ruhatárat összeállítani, amiben minden darab megy mindenhez, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy rá, hogy milyen testalkatba és színtípusba tartozol és mi áll neked a legjobban, jelentkezz aktuális tanácsadásainkra!