Az év színe: a Living Coral

A New Jersey-ben székelő Pantone Intézet nagyjából 20 éve minden decemberben kihirdeti a következő év színét. Idén, 2019-ben ez a szín a living coral (élő korall) lesz, amely uralni fogja a boltok polcait, és nem csak a divatáru terén.

Miért épp a living coral?

A Pantone Intézet különböző elvek alapján határozza meg, melyik – pontos színkóddal ellátott – szín legyen az év uralkodó színe. Idén a választásukkal két fontos ügyre kívánják ráirányítani az emberek figyelmét. Az egyik az, hogy a közösségi média sokunk életében átvette a hatalmat, és világszintű jelenség, hogy az online térben átélt kellemes idő miatt elhanyagoljuk a személyes, valódi kapcsolatainkat. A Pantone egy olyan színt választott 2019-re, ami a valódi kapcsolattartást, a szeretetet, az érdeklődést szimbolizálja. A másik ügy pedig, amire fel szeretné ezáltal hívni a figyelmet, a globális felmelegedés hatása a korallzátonyok pusztulására. Tehát a valódi élet, a valódi kommunikáció jelképe ez az idei divatszín.

Mi történik, ha neked nem áll jól?

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ez nem jelenti azt, hogy januártól decemberig minden, magát divatosnak tartó nőnek ugyanolyan ruhában kell járnia. Ez egy nagyon sokféleképpen használható szín, különösen, ha a ruhatárunkról van szó. Viselhetünk teljesen egyszínű korall szoknyát vagy felsőrészt, de felbukkanhat akár kiegészítőként vagy egy sokszínű blúz mintájába rejtve.

Természetesen, ahogy a Yurkov Stílustréningeken is szoktuk mondani, az sem lényegtelen, hogy ez egy meleg szín. Tehát azoknak ajánljuk, akik az archoz közeli jegyeik, színeik alapján egyértelműen meleg színtípusba tartoznak. De minden a gyakorlatban dől el. Ahogy az előző blogbejegyzésünkben már kifejtettük, a meleg típusok is viselhetnek hideg színeket, és fordítva, csak oda kell figyelniük néhány egyszerű „trükkre”. Ezeket a korábbi cikkünkben elolvashatod, a lényeg azonban az, hogy ha hideg típusba tartozol, akkor ne az arcod közelében, hanem inkább deréktól lefelé, vagy kiegészítőként (táska, öv, kesztyű) viseld ezt a színt, vagy egy hideg színárnyalatú blézert, kabátot vegyél rá, amitől az összhatás hideg lesz.

Viselhető más árnyalata is?

A living coral tulajdonképpen egyetlen pantone-számmal jelzett (PANTONE 16-1546) színárnyalatot takar. A divatipar és a divatáru-kereskedők azonban rájöttek, hogy a mindenkori év színének különböző árnyalatait piacra dobva több embert érnek el, nagyobb célcsoportokat tudnak megcélozni, ezért valószínűleg rengeteg verzióban fog a boltokban felbukkanni. A tavalyi év színét, az ultraibolyát is több lila árnyalattal kiegészítve láthattuk az üzletekben, igaz, a magyarországi kínálatba csak év végére szivárgott be.

A korallnak is számos árnyalata létezik, pl. lehet akár tejszínes, rózsaszínes, amelyet már egy nyár típus is viselhet, de a gyakorlatban kell megnézni, hogy milyen hatással van a szín az arcára, és fordítva, az arca hogy hat pl. egy ilyen árnyalatú sálra.

Ne halmozd!

Ez a szín erőteljes, és észrevétlenül is vidámságot és erőt sugároz. Ezért vigyázni kell vele, mit veszünk fel hozzá. Egy korall dzseki vagy pulcsi mellé már nem érdemes színes körömlakkot, feltűnő sminket, csillogó-villogó kiegészítőket vagy nagy, színes táskákat viselni. A kevesebb több elve itt is érvényesül. Ha stílusos vagy, azzal mindenképpen kitűnsz a környezetedből. Ha azonban „csak” feltűnő, és túl sok a hivalkodó szín vagy minta rajtad, az elnyomja valódi énedet, és bár mindenki észrevesz, az összhatás nem lesz kellemes.

De ha egyszer nem tetszik?

Az év színe nem csak a divatban, hanem az óriásplakátokon, a lakberendezésben, a drogériák termékcsomagolásain, és mindenen fel fog bukkanni. Ezért kikerülni szinte lehetetlen, hacsak nem bojkottálod az összes üzletet egy teljes évre. Jobb azonban, ha megbarátkozik vele az is, akinek első blikkre nem jön be. Érdemes megnézni, hogyan tudjuk integrálni a meglévő ruhatárunkba úgy, hogy mégis csak szeretni tudjuk. Illetve ez is olyan, mint egy szám a rádióban, amit szívből utálsz, de annyira sokszor játsszák, hogy végül belemászik a füledbe és megkedveled. Így van ez az év színével is. Ha nem szerettél bele első látásra, decemberre már imádni fogod. Majd meglátod!

Viseld örömmel a korall színt, ha pedig személyre szabott stílustanácsadást szeretnél, keress meg minket!