Visszatér a divatba a kalap?

Mit gondolsz a kalapokról? Ódivatúak, modernek, vagy éppen túl elegánsak a hétköznapi ruháidhoz?

Valószínűleg te nem emlékszel, mert fiatalabb vagy hozzá, de 50 évvel ezelőtt még teljesen elfogadott volt. Aztán teljesek kikopott az öltözködésből, és éltünk át olyan időszakot is, amikor kifejezetten ciki lett viselni. Most viszont csorog vissza a trendekbe és az életünkbe.

Lássuk, kinek milyet érdemes választania!

Akár hétköznapi, akár alkalmi viseletről van szó, akár elegáns, akár sportos ruhákat hordunk, egy kalap rengeteget hozzá tud tenni a jó megjelenésünkhöz. Mi Yurkovnál stílustanácsadóként mindig abban segítünk az embereknek, hogy megtalálják a testalkatukhoz megfelelő szabásvonalat, és a színtípusuknak megfelelő színeket. A kalapok esetében elsősorban azt kell figyelembe venni, milyen az arcformája annak, aki hordani fogja. De ennél egy picit bonyolultabb a választás.

Hogyan válasszunk kalapot?

3 tényező határozza meg, milyen az ideális fazon:

  • az arc formája
  • a testmagasság
  • és a frizura

Kinek mi áll jól?

Nagyon szerencsések, akiknek hosszúkás, keskeny az arcuk, mert nekik majdnem minden jól áll. Kivéve talán a hosszúkás, magas, csákóformájú fazont, ami az arcot még tovább nyújtja. Kerekded orcához döntsd kicsit hátra a kalapot, hogy a homlok kilátsszon! Ez optikailag nyújt rajta.

A szív alakú archoz a klos stílus áll jól, míg a széles, telt arcúak jobb, ha hanyagolják, mert nekik ajánlott egy kis karimát is viselni. A karima nélküli kalap ugyanis olyan hatást kelt, mintha úszósapka lenne a fejükön.

Érdemes a kalapokat oldalra megdönteni, hiszen minden aszimmetrikus forma légiesít, nőiesít, és egyben karcsúsít. Például a jól ismert fedora kalap kiváló megoldás erre, bár kicsit férfias viselet, de lehet úgy elkészíteni, hogy nőiesebb, lágyabb legyen. Ez tényleg mindenkinek jól áll, akár megdöntve, akár a szembe húzva.

Magas hölgyek, alacsony hölgyek

A nagy karimájú kalapok a vékony, magas hölgyeknek állnak jól, az alacsonyabbakat optikailag összenyomják. Ezért, aki nem nőtt nagyra, inkább csak szolidabb karimájú vagy anélküli darabot vegyen fel!

Összhatása a frizurával

A hosszú hajhoz, ha kiengedve hordjuk, a sportosabb stílusú darabok illenek, míg az elegáns fazonokhoz a rövid vagy feltűzött frizura passzol. Az úgynevezett „tok”, vagyis stewardess kalap a rövid és hosszú, feltűzött és leengedett hajhoz is jól áll. A rövid, tüsi hajú nők számára a sportosabb vonalú darabokat ajánljuk, azok igazán vagányak tudnak lenni.

Estélyre, alkalmi ruhához egyedi, elegáns megoldás olyan kis kalapot viselni, ami szinte egybe van építve a frizurával. Nem nehéz felhelyezni, mindössze 2-3 hullámcsat tartja meg. Érdekes látvány, ahogy hol a kalap, hol a haj bukkan előtérbe.

Mi a helyzet a kiegészítőkkel?

Egy konkrét alkalomra, akár készen vásárolunk, akár egyedileg készíttetjük, általában a ruha a kiindulópont, és ahhoz igazítható a kalap színe. Lehet a táskával és a cipővel is összehangolni, az is kellemes összhatást kelt, de legyünk óvatosak, mert ha mindent mindennel összeigazítunk, az erőltetett lesz. Nem érdemes tehát erre nagyon ráfeszülni. Nem az a lényeg, hogy egyforma színű, hanem hogy azonos színTÓNUSÚ legyen, amit magunkra veszünk. Ahogy a Yurkov stílustréningeken is el szoktuk mondani, bármilyen színt felvehetsz bármivel, ha egy tónusúak.

Egy fontos alapszabály még, hogy kalapot smink nélkül viselni tilos! Sőt, figyeljünk rá, hogy mit rejt el a karima, és mit hangsúlyozzunk ki. Amikor szembe behúzott fejfedőt viselünk, akkor a szájunkat hangsúlyozzuk ki egy erőteljes rúzzsal!

Amikor fülbevalót veszünk fel, gondoljunk a kalapunkra is, ami indulás előtt az utolsó pillanatban fog a fejünkre kerülni. A kis kalapokhoz nem illik a nagy fülbevaló, csakis szolid, kicsi ékszert válasszunk!

A szemüveg és a kalap általában nem jó barátok, de egyedi készítés esetén ki lehet olyan fejfedőt alakítani, ami éppen ott ívelt, ahol kell, és így nem ütik egymást.

Viselhetünk-e napszemüveget hozzá? Ahogy a nagy fülbevaló, úgy a napszemüveg is csak hatalmas kalappal ajánlott. Emlékszel Audrey Hepburn-re az Álom luxuskivitelben főszerepében? Ő pont ezt a kombinációt viselte a filmben.

Kalapra fel!

Bízunk benne, hogy sikerült egy kis kedvet csinálni a kalapviseléshez. Magyarországon most még nincs meg ennek a hagyománya, de tőlünk nyugatabbra bátrabban hordják a tudatosan öltözködő hölgyek. Hogy mi történik az országhatár vonalában, azt nem tudjuk, de hajrá, inspirálódjunk és fejlődjünk ezen a téren is!

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan hangold össze ruháidat és kiegészítőidet úgy, hogy a legelőnyösebb legyen a külsőd, jelentkezz stílustréningjeink valamelyikére!