Milyen télikabátot válassz

A hűvös idő beköszöntével kénytelenek vagyunk kabát alá rejteni bájainkat. Sokan ilyenkor magukra öltenek egy nagy fekete „zsákszerű” valamit, ami, ha nem is csinos, de legalább melegen tart, aztán várják a tavaszt. A lehetőségek tárháza azonban ennél jóval szélesebb. Ahogy a Yurkov Stílustréningen is szoktuk javasolni a hozzánk fordulókhoz, vegyük figyelembe, milyen testalkatra, milyen életmódhoz választunk kabátot. Ebben segít ez a blogbejegyzés is.

Ami a színeket illeti, természetesen nem mindenkinek ugyanaz áll jól. Érdemes a bőrtónushoz és a kiegészítőkhöz igazítani a választásunkat. Az elmúlt évek nagy trendje azonban egyértelműen a teveszín, illetve a natúr (bézs, homok) árnyalatok.

Télikabát választás testalkatonként

Az alma formájú hölgyeknek, akiknek szélesebb a válluk a csípőjüknél, és ehhez telt keblek is társulnak, olyan kabát előnyös, amely elől elvágja a felületet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nyitottan viselve függőlegesen optikailag 3 keskeny sávra osztja a mellkas-pocak-vállak határolta területet.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a méretüknél nagyobb kabátot vesznek. Gyerekkorunkban mi is gyakran hallottuk, hogy jó nagy legyen, mert akkor alaposan alá lehet öltözni. Ezek az idők azonban elmúltak, ma már praktikusabb és csinosabb, ha egy nem nagy kabátot veszünk, hanem jó meleget, ami pont megfelelő méretű. A túl nagy kabátban látványban kijjebb csúszik a váll, és az egész elveszíti a formáját.

A teltebb idomú vagy pocakban erősebb hölgyeknek ajánljuk, hogy olyan darabokat válasszanak, amin hosszanti vonalak (varrások, csíkok, hímzések) helyezkednek el. Ezek optikailag elvágják a felületet, és kellemes sziluettet adnak. A derékkötős, öves fazonok sajnos csak még jobban kiemelik a pocakot, tehát ezeket jobb kerülni.

Ha autóval jársz…

Az úgynevezett autós kabátok, amik rövid, csípőig érő, testhezálló vonalúak, újra nagyon divatosak. Ha nem csak pár métert jövünk-megyünk bennük egyik meleg helyről a másikra, akkor ezekhez fontos az aláöltözet. Manapság ez már nem jelent több réteg vastag ruhát, hogy végül hóembernek érezzük magunkat, és mozgásképtelenné váljunk. Léteznek vékony, technikai anyagból készült, de jó hőtartó felsőrészek.

Azoknak, akik körte alkatúak, tehát szélesebb a csípőjük, mint a válluk, a szintén rövid, autós kabátok közül a zakóhoz hasonló, két soros gombolással ellátott változatot ajánljuk. Ez a fazon a vállakat nagyítja, a csípőről pedig elvonja a figyelmet, tehát homokóra alkatunk lesz tőle.

A fázósabb, hidegebb napokra, amikor sokat vagyunk a szabadban, a tollkabát kerül előtérbe. Nagyon csinos tud lenni a derékban szűkített fazon, és erre is igaz, hogy ne vegyünk belőle nagyobbat a méretünknél, mert el fogunk benne veszni.

Ha tél, akkor szőrme?

Bár télen kikerülhetetlen a szőrme, de inkább kiegészítőkben trendi, mint teljes szőrmekabátban. A pufi kabát kapucniján prémként, vagy egyszerűen sálként viselve, akár eredeti, akár műszőrméből.

Ha van igazán megosztó téma a divatban, akkor az a szőrme viselése. Nem mindenki tudja magán elviselni, vagy nem mindenki számára teszünk benne jó benyomást. Az elmúlt években a világ nagy divatházai közül is több (az Armani, a Ralph Lauren, Stella McCartney és a Gucci is) felhagyott a használatával, arra hivatkozva, hogy ma már gyönyörű, természetes hatású műszőrméket tud készíteni a divatipar, szükségtelen emiatt állatokat tenyészteni és elvenni az életüket.

Gombhoz a kabátot? Mi a helyzet a kiegészítőkkel?

Egy elegáns kabáthoz még csak-csak fel lehet venni sportosabb lábbelit, fordítva azonban már ez nem igaz.

A sportosabb, vízálló anyagból készült kabátot lovaglócsizmával vagy bakanccsal ajánljuk viselni. Tollkabáthoz pedig csak akkor vegyünk fel magassarkút, ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy illik az összhatás a saját stílusunkhoz, és nem kelt esetlen összképet. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor inkább gyapjúkabátot válasszunk a magas sarkú cipőnkhöz, hiszen az elegánsabb.

A fekete kabátról sokan gondolják, hogy nem lehet mellélőni vele. Vigyázzunk azonban, mert felerősíti az összes ráncot és mélyedést az arcunkon. Ha egy fekete darabba szerettünk bele, akkor is feldobható egy színes sállal, ami deríti az arcot.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan hangold össze ruháidat és kiegészítőidet úgy, hogy a legelőnyösebb legyen a külsőd, jelentkezz stílustréningjeink valamelyikére!