Tudatos öltözködés tizenévesen?

Hogyan öltözködjenek a mai fiatalok? Tudjuk-e megfelelően motiválni őket?

Sokszor szóba kerül ez a meglehetősen fontos téma Yurkov Orsi és Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő között, akivel a Yurkov nyár elején indította el közös, Dress Up névre hallgató kampányát. Enikő sokat kutatja a Z generáció viselkedési, és azon belül az öltözködési szokásait, és blogot is vezet róla. A közös kampány célja nem az volt, hogy megszabja a fiataloknak, hogyan öltözködjenek, nem tűzte ki maga elé, hogy dress code-ot adjon meg a hétköznapokhoz. Missziójának a fiatalok, kifejezetten a lányok tudatos öltözködésének motiválását tekintette.

Mert öltözködni átgondoltan, TUDATOSAN érdemes! Ez a kulcsa, ez különbözteti meg a közönséges, kirívó külsőt a hiteles, csinos, következetestől.

Fontosak a példák és a visszajelzések

Orsi és Enikő azt tapasztalják, hogy sok bizonytalanságot okoz a fiatal lányoknak, hogy hogyan öltözködjenek, és a választott ruhával milyen hatást fognak kiváltani másokból. A közösségi média korában különösen fontos nekik, hogy milyen visszajelzéseket kapnak. A like/dislike, follow/unfollow bűvöletében élnek. Ezért nagyon erősen befolyásolja őket, hogy ott, különösen az Instagramon milyen példákat látnak, milyen nyomás kerül rájuk, mihez képest szeretnének ők is jól kinézni.

Stílustanácsadás? Hány éves kortól?

Előfordult már, hogy a Yurkovhoz 16 éves lány is eljött konzultálni, de Orsi tapasztalata szerint 20-22 éves kor körül érdemes elkezdeni a tudatosítást. Ennek oka, hogy előtte, 15-19 évesen még csoportokat követnek, még nincsenek benne ők maguk tudatosan a ruhaválasztásaikban.

A tini korosztályt elsősorban még nem a fast fashion boltok kínálata érdekli, hanem azt lesik, hogy mit hordanak a „menő” osztálytársaik, és hogy mit látnak az Instagramon. Ez az a csatorna, ahol saját bevallásuk szerint a legtöbb időt töltik. Elsősorban a lányokat ragadja meg az a képi világ, sok időt töltenek a saját képeik szerkesztgetésével, megosztásával, és persze követnek másokat is.

Epekedve várják a visszajelzéseket, de előfordul, hogy azok nem a legpozitívabbak. Hiába gyúrt valaki egész tavasszal, hogy a nyári lenge ruhájában tökéletesen nézzen ki, egyetlen beszólás le tudja törni az önértékelését. Ilyen negatív kommentek a fiúktól is érkezhetnek, de egymást is elég szigorú mércével nézik a lányok. Sajnos a bullying fénykorát éljük. Egy-egy kevésbé kedves hozzászólást pedig nehéz feldolgozniuk. Ezzel sokszor még felnőtt nőként is küzdünk, pedig már volt időnk trenírozni magunkat, a tinilányok még sokszorosan érzékenyek rá.

Tiltott ruhadarabok?

A lányok nagyon csinosak tudnak lenni pl. egy forrónadrágban, ami ugye még a sortnál is rövidebb farmert jelenti, viszont nem biztos, hogy a környezetük, pl. az iskola is ennyire pozitívan értékeli öltözéküket, és kitiltja a miniszoknyát vagy a forrónadrágot.

A divatból, de túl korai életkorban viselt, kirívó ruhadarabok maguk után vonhatnak utcai „obszcén beszólásokat” is. Egy csinos lány, aki korához képest kihívóan öltözködik, 12-14 évesen egy férfi szemében már felnőtt nőnek tűnhet, miközben a lelke még olyan törékeny, mint egy gyereké. A szexuális utalásokat, beszólásokat egy tizenéves még nem igazán tudja feldolgozni.

A szülők felelőssége

Az ennyire fiatal lányoknál érezhető, hogy mintákat, példaképeket keresnek. Ha nem találnak a környezetükben olyat, aki szeretettel fordul hozzájuk, nem pedig leszólással, akkor előfordul, hogy arra fordulnak, ahonnan kapnak egy kis figyelmet.

Attól függetlenül, hogy egyre több a fiatalok között a beauty blogger, divatblogger, még mindig kevés a jó, hiteles, következetes példa. Fontos megértetni a lányokkal, hogy az szuper, ha sok lájkot kapnak és megdicsérik az outfitjüket, de igazából nem ezzel érik el, hogy szeressék és megbecsüljék őket.

Itt válik nagyon fontossá a szülők feladata, akik a gyermekeik önbecsülését időnként nagyon le tudják törni, de odafigyeléssel képesek egészségesen is tartani. Ha pl. visszatetszően öltözik fel a lányuk, semmiképpen sem célravezető ledorongolni, megszégyeníteni. Sokkal hasznosabb kiépíteni vele egy olyan bizalmi légkört, amelyben segíteni tudunk neki trendi, de korának megfelelő fiatallá válni, a belső és külső jelzéseket összehangolni.

Belső és külső összhang

A belső megélésünk, hogy tudatosan öltözködtünk-e fel és jól érezzük-e magunkat, vagy azt érezzük, hogy valami nem stimmel, szervesen összekapcsolódik azzal, hogy a külvilág mit jelez vissza, és az milyen érzéseket kelt bennünk. Az önértékelésünk szempontjából ez a kettő, a külső és a belső visszacsatolás egyaránt meghatározó.

Hogyan motiváljuk a tiniket?

Egy 13-15 évesnél természetes, hogy jól szeretne kinézni, divatos szeretne lenni, de fontos, hogy a korának megfelelően, tudatosan tegye. Ez azt is jelenti, hogy van élet a forrónadrágon és a miniszoknyán túl is. Ebben a tinédzser korosztály jól alakítható. Már 16 év alatt is el lehet kezdeni terelgetni őket a helyes irányba, ezért érdemes lenne akár 1-2 óra erejéig is beilleszteni az oktatásba a tudatos öltözködést.

A Yurkov szívesen együttműködik akár iskolákkal is, hogy az oktatásba legalább egy-egy óra erejéig beemelje ezt a témát. Ez a Yurkov missziójának része. Megtanítani a fiataloknak, hogy mi az a stílus, hogy mi a divat, mit jelent a testalkat, mit lehet elérni színekkel, milyen dress code-ok vannak. Segíthetünk nekik megtalálni saját magukat, elkezdeni nevelni bennük ezt a magot.

Ha olyan szakember vagy, aki ilyen együttműködést szívesen összehozna, keress meg minket!

Ha pedig 20 év feletti fiatal vagy, és szeretnéd, hogy segítsünk megtalálni a stílusodat, ide kattintva jelentkezz személyes konzultációnkra vagy csoportos tréningjeinkre!

A témával a Pán Péter Stop oldal is foglalkozik: https://bit.ly/2KU0YLk . A YURKOV Alapítójával interú pedig itt olvasható: https://bit.ly/2UebrFv A kampány honlapja: https://bit.ly/2Su6s1X